Quantcast
peoplepill id: karl-van-den-broeck
KVDB
4 views today
13 views this week
Karl Van den Broeck

Karl Van den Broeck

Belgian journalist
Karl Van den Broeck
The basics

Quick Facts

Intro Belgian journalist
Is Journalist
From Belgium
Type Journalism
Gender male
Birth 24 December 1966
Age 53 years
Star sign Capricorn
Karl Van den Broeck
The details

Biography

Karl van den Broeck (Turnhout, 24 december 1966) is een Belgisch journalist.

Biografie

Karl van den Broeck werd geboren als tweede zoon van schrijver Walter van den Broeck. Hij liep school in het Koninklijk Atheneum in Turnhout, waar hij samen met Marc Van Springel Vampapyrus maakte, een leerlingenblad dat in 1984 door Knack bekroond werd als 'Beste Schooltijdschrift' van Vlaanderen. Aan de universiteit studeerde hij Germaanse filologie en werd hoofdredacteur van het germanistentijdschrift Literatuurlijk.

Als journalist begon hij in 1987 als student bij De Morgen waarna hij bij dit dagblad werd aangenomen in 1989 als politiek journalist. In 1994 werd hij coördinator van de jongerenbijlage DeMix, in 1997 coördinator van de cultuurbijlage Metro en in 1999 chef cultuur en daarna chef nieuws. In juni 2005 stapte hij over naar Knack waar hij adjunct-hoofdredacteur werd en vanaf 1 januari 2006 hoofdredacteur. In 2011 werd hij ook hoofdredacteur van het kwartaalblad Knack Wereldtijdschrift maar werd in juli ontslagen na een aanslepend conflict met de uitgever over de lijn van het blad. Eind 2011 werd hij jurylid van de AKO Literatuurprijs. In 2012 werd hij chef Boeken bij De Morgen en bleef dat tot januari 2013. In februari 2014 werd hij hoofdredacteur van Apache.be, een nieuwssite voor onderzoeksjournalistiek. Sinds 1 september 2014 organiseert hij als Agora-coördinator bij BOZAR debatten rond de kruisbestuiving tussen kunst, politiek, economie en wetenschap.

Van den Broeck is betrokken op zijn woonplaats Turnhout als curator en politiek activist. In 2005 richtte hij Strip Turnhout vzw die de organisatie van het Stripgids Festival op zich nam. Bij de eerste editie maakte hij de tentoonstelling Panamarenko en Jef Nys en cureerde in 2013 de expo Lucky Luke, de Vlaamse cowboy met originele stripplaten. In 2012 was hij curator van de expo Turnhout Terminus - Turnhout Centraal in het Taxandriamuseum. Eén van de verhalen uit deze tentoonstelling resulteerde in de documentaire De pil van dokter Peeters, over de Belgische gynaecoloog Ferdinand Peeters die in 1960 een klinisch bruikbare anticonceptiepil ontwikkelde (Canvaspremière op de internationale vrouwendag 8 maart 2012). Hij is curator van de Lange Nacht van het Korte Verhaal (eerste editie op 15 december 2012 in De Warande) en voorzitter van de vzw Gazet van Turnhout (uitgever van een tot 2015 bestaande stadsblog). In 2004 leidde hij mee het actiecomité Red Het Hert dat protesteerde tegen het schrappen van het hert uit het officiële Turnhoutse stadslogo. In 2013 was hij medeoprichter van de burgerbeweging De Koep, die zich tot doel stelt het leven, wonen en werken in Turnhout en de brede regio zo aangenaam, goedkoop, eerlijk, rechtvaardig en duurzaam mogelijk te maken. De beweging voerde actie tegen de geplande verkoop van de Wollewei, het eerste stedelijke jeugdcentrum van Vlaanderen, en tegen de verkoop van de Turnhoutse watertoren. De Koep lag ook aan de basis van de oprichting van de regionale energiecoöperatie Campina Energie.

Karl van den Broeck heeft geen kinderen en is gehuwd met journaliste Astrid Wittebolle. Zij is sinds 2000 gemeenteraadslid voor Agalev/Groen. In 2011-2012 en vanaf november 2013 werd ze schepen.

Bibliografie
Jaar Titel Vertaling Uitgeverij ISBN Opmerkingen
1997 De non-comgeneratie : een pleidooi voor de jongeren van vandaag Icarus, Antwerpen met Astrid Wittebolle & Steve Michiels
2012 History of contraception. A forgotten founding father of the Pill: Ferdinand Peeters European Journal of Contraception & Reproductive Health met Dirk Janssens & Paul Defoort
2012 Turnhout Terminus Turnhout Centraal - Erfgoed & mythes uit Turnhout en De Kempen Brepols Publishers, Turnhout met Bart Sas (e.a.)
2014 De echte vader van de pil - De man die de vrouw bevrijdde De Bezige Bij, Antwerpen
2016 Waarom ik de Indianen wil redden - Op zoek naar het kruis van Sitting Bull Polis, Antwerpen
2018 De vogel in mijn haar' Davidsfonds, Antwerpen met Sofie Wittebolle
2018 The real father of the pill' Gompel&Svacina, Oud-Turnhout
Voorganger:
Rik Van Cauwelaert
Hoofdredacteur van Knack
2006 - 2011
Opvolger:
Johan Van Overtveldt
Voorganger:
Georges Timmerman
Hoofdredacteur van Apache.be
2014 - heden
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 05 Aug 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
https://lib.ugent.be/en/catalog/ser01:001667051?i=3&q=karl+van+den+broeck
https://doorbraak.be/karl-broeck-iedereen-mag-mening-behalve-journalisten/
http://www.knack.be/nieuws/boeken/karl-van-den-broeck-nieuw-ako-jurylid/article-normal-35006.html
https://www.apache.be/nvdr/2011/10/31/van-den-broeck-karl/
http://www.bozar.be/nl/static-pages/54552-wie-is-wie
http://www.polis.be/auteurs/karl-van-den-broeck/
https://www.davidsfonds.be/publisher/edition/detail.phtml?id=4082
https://gompel-svacina.eu/product/doctor-ferdinand-peeters-the-real-father-of-the-pill/
https://www.apache.be/auteur/40021154/
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes