Quantcast
peoplepill id: karel-vagner
KV
1 views today
1 views this week
Karel Vágner

Karel Vágner Czech bassguitarist, composer, contrabassist and entrepreneur

Czech bassguitarist, composer, contrabassist and entrepreneur
Karel Vágner
The basics

Quick Facts

Intro Czech bassguitarist, composer, contrabassist and entrepreneur
Is Musician Composer
From Czech Republic
Gender male
Birth 22 March 1942, Prague, Czech Republic
Age: 78 years
Star sign AriesAries
Family
Children: Jakub VágnerJosef VágnerTereza Vágnerová
Genre:
Pop music
Instruments:
Double bass
The details

Biography

Karel Vágner (* 22. března 1942 Praha) je český kontrabasista, baskytarista, hudební producent, skladatel, zpěvák, kapelník a podnikatel.

Život

Narodil se 22. března 1942 v Praze. Dětství strávil v pražských Kbelích. Vyučil se nástrojářem a pracoval ve Vetechně v Čakovicích. V mládí se věnoval hlavně atletice a fotbalu. Utrpěl však pracovní úraz, po kterém ukončil svou sportovní kariéru. Na vojně začal hrát na kontrabas, což ho přivedlo k hudbě. Po návratu z vojenské služby vstoupil na Pražskou konzervatoř a hru na kontrabas studoval profesionálně. Hrál v několika skupinách jako Greenhorns, Hroši Jana Spáleného, posléze v orchestru Karla Duby. Nicméně i hudba ho přivedla k ohrožení života.

Orchestr Karla Duby byla legendární kapela, která často jezdila na zahraniční turné. Vágner se s touto kapelou vydal na šňůru po Mongolsku a Sovětském svazu. Shodou okolností v den invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, 21. srpna 1968, kapelu vzali pořadatelé na výlet. Při dopravní nehodě autobus spadl ze srázu a převrátil se. Karel spolu s klávesistou Ivem Moravusem vypadli z autobusu oknem. Oba měli štěstí a spolu s Jiřím Jelínkem nehodu přežili. Karel měl rozbitou hlavu a poraněnou páteř.

Je otcem šesti dětí: Karla, Jakuba (světově uznávaného sportovního rybáře), Josefa (učinkujícího v muzikálu Bídníci, Kleopatra, Monte Cristo a Angelika), Terezy (účinkující v soutěži X-Factor), Anny (účinkující v muzikálu Bídnici, členky baletního souboru SND, juniorské mistryně republiky v moderní gymnastice) a Barbory  (účinkující v divadle a v muzikálu Mirjam Landové Bílý dalmatin).

Je zakladatelem vydavatelské firmy Multisonic, nahrávacího studiía a bývalým hoteliérem. Je znám především jako úspěšný kapelník, kdy spolupracoval s českou zpěvačkou Hanou Zagorovou, s pěveckou dvojicí Petr Kotvald a Stanislav Hložek nebo s kytaristou Lubomírem Brabcem.

Dílo (výběr)

  • Holky z naší školky, zpěv Stanislav Hložek, Petr Kotvald, text Pavel Žák
  • Hej, mistře basu duet s Hanou Zagorovou
  • Filmová hudba k filmu Bota jménem Melichar (režie Zdeněk Troška)
  • Modrá čajovna – zpěv Hana Zagorová text Pavel Vrba
  • Filmová hudba k filmu Slunce seno jahody (režie Zdeněk Troška 1983)
  • Filmová hudba k filmu Slunce, seno a pár facek (režie Zdeněk Troška 1989)
  • Vánoční holky z naší školky, zpěv Stanislav Hložek, Petr Kotvald, text Pavel Žák
  • Svlékám pouta svá zpěv Karel Gott, text Zdeněk Borovec
  • Usnul nám, spítext Pavel Žák
  • Valící se kameny zpěv Petra Janů text Pavel Vrba
  • Dny jdou zpěv Iveta Bartošová. text Boris Janíček
  • Evropo, Evropo... (závěrečná píseň filmové trilogie Slunce, seno..., zpěv – Karel Černoch, autor textu: Zdeněk Borovec?)
  • Filmová hudba k filmu Slunce, seno, erotika (režie Zdeněk Troška 1991)
  • Copacabana, Braziliana – zpěv fotbalový klub Amfora, text Petr Salava
  • Duhová víla (zpěv Hana Zagorová, Petr Rezek, text Pavel Žák)
  • Krok sun krok – zpěv Stanislav Hložek text Miroslav Novák
  • Filmová hudna k TV seriálu Racochejl
  • Benjamín – zpěv Hana Zagorová text Michael Prostějovský, hudba společně s Vitěslavem Hádlem
  • Tom a Jerry (úvodní znělka, zpěv Hana Zagorová, text Zdeněk Borovec)
  • Počítadlo lásky zpěv Hana Zagorová, Stanislav Hložek, Petr Kotvald, text Pavel Žák
  • Ahoj léto zpěv Hana Zagorová, text Pavel Žák
  • Dneska už to vím zpěv Hana Zagorová, text Hana Zagorová
  • Hlaď mě zpěv Miroslav Donutil text Pavel Žák
  • Na dně moří zpěv Hana Zagorová, text Hana Zagorová
  • Ten pán v bílém zpěv Kateřina Brožová text Pavel Vrba
  • Mám fotbal rád zpěv Karel Zich text Zdeněk Borovec
  • Když je mi nejhůř zpěv Jiří Suchý, text Jiří Suchý
  • Sláva bláznivým nápadům zpěv Heidi Janků text Michal Bukovič
  • Než zapadne (hudba Karel Vágner a Peter Hanzely)
  • Neztrať úsměv (hudba Karel Vágner a Peter Hanzely)
  • Láska nebo přátelství zpěv Josef Vágner text Eduard Krečmar
  • Filmová hudba k filmům Babovřesky 1–3 (režie Zdeněk Troška 2013,2014,2015)
  • S láskou nám je líp zpěv Lucie Vondráčková, Josef Vágner text Eduard Krečmar

Diskografie

  • Kromě alb na kterých je uveden jako autor hudby mu dále vyšlo:
  • 1983 Duhová víla – Přátelská setkání 3, Karel Vágner se svým orchestrem – Supraphon, LP
  • 1985 In The New Mood, VOX – Karel Vagner Group – Supraphon/Artia, LP
  • 1987 SingingThatHappySong, VOX – Karel Vagner Group – Supraphon/Artia, LP
  • 1988 Dny jdou – Supraphon, LP
  • 1989 Jambo Karla Vágnera – Supraphon, LP
  • 1988 Transformations – Lubomír Brabec a Karel Vágner – Supraphon, LP, CD
  • 1990 Transformations 2 – Lubomír Brabec a Karel Vágner – Supraphon, CD
  • 1993 Christmas Transformations – Lubomír Brabec a Karel Vágner – Multisonic, CD
  • 1997 V pohodě – Multisonic, CD
  • 2000 Slunce, seno, jahody – Multisonic CD
  • 2007 My jsme kluci vočkovaný Olšanem – Jan Vyčítal & Karel Vágner – Multisonic, CD
  • 2008 65 + 65 = 130 – Jan Vyčítal & Karel Vágner – Multisonic, DVD
  • 2009 Modrá čajovna – Hana Zagorová – Multisonic CD
  • 2009 Hej, mistře basů – Multisonic DVD
  • 2009 Karel Vágner & Honza Vyčítal: My jsme kluci vočkovaný Olšanem – Multisonic CD
  • 2010  Duety se slavnými muži – Multisonic CD
  • 2017 Hej mistře basů aneb 75.narozeniny Karla Vágnera – DVD – Česká televize
  • 2017 2CD Zlatá kolekce Karla Vágner – Multisonic CD

Literatura

  • Přemysl Veverka: Karel Vágner – nejen mistr basů, vydalo nakladatelství Multisonic (ISBN 80-900212-0-4), Moraviapress (ISBN 80-86181-26-X) v roce 1999,
  • Karel Vágner: Nerad prohrávám, ale umím i to Nakladatel:  Bondy – Antonín Boraň 2014 (ISBN 978-80-905866-6-6)
  • Muzikantská kronika Karla Vágnera – od 60. let do současnosti – 2016, Knižní klub (ISBN 978-80-242-5595-8)

Reference

Externí odkazy

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
https://web.archive.org/web/20081227204630/http://www.lidovky.cz/vagner-family-0di-/ln_noviny.asp?c=A080412_000108_ln_noviny_sko&klic=224904&mes=080412_0
https://web.archive.org/web/20090504023547/http://televize.cz/scripts/detail.php?id=20551
http://www.blesk.cz/clanek/101110/karel-vagner-kotvald-radeji-mam-hlozka.html
http://televize.cz/scripts/detail.php?id=20551
https://aleph.nkp.cz/F/?ccl_term=wau=jn19990209971+or+wkw=jn19990209971&func=find-c&local_base=skc
http://www.kinobox.cz/osoba/22332-karel-vagner
http://www.fdb.cz/lidi/22332.html
http://www.rozhlas.cz/radiozurnal/host/_zprava/460437
http://www.eurofirma.cz/slideshow/archiv_soubor1077.pdf
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes