Quantcast
peoplepill id: kakia-panagiotou
KP
1 views today
1 views this week
Kakia Panagiotou

Kakia Panagiotou

Greek actress
Kakia Panagiotou
The basics

Quick Facts

Intro Greek actress
Was Actor
From Greece
Type Film, TV, Stage & Radio
Gender female
Birth 1923, Athens, Athens Municipality, Central Athens Regional Unit, Greece
Death 6 April 2013, Athens, Athens Municipality, Central Athens Regional Unit, Greece (aged 90 years)
Education
National Theatre of Greece Drama School
Peoplepill ID kakia-panagiotou
The details

Biography

Η Κάκια (Αικατερίνη) Παναγιώτου (26 Ιανουαρίου 1923 - 6 Απριλίου 2013) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Όταν τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές, φοίτησε στη Γερμανική Ακαδημία και στη συνέχεια στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία εξήλθε με άριστα. Πρωτοεμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή το 1945 στο θίασο "Αυλαία" και το 1948 προσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο ως πρώτη στο χορό αρχαίου δράματος. Στη παράσταση της "Ορέστειας" του Αισχύλου διακρίθηκε ιδιαίτερα υποδυόμενη τη Κασσάνδρα. Στη συνέχεια ανέλαβε πρωτεύοντες ρόλους σε νεώτερες παραστάσεις έργων.

Περιόδευσε με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στην Αίγυπτο και Κύπρο. Από το 1953 ήταν μόνιμο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου. Στη δεκαετία του 1960 ασχολήθηκε έντονα με το ελληνικό κινηματογράφο όπου και συμμετείχε σε αρκετές ταινίες όπως "Στεφανία", "Αγάπη για πάντα", "Μαντώ Μαυρογένους", "Υπολοχαγός Νατάσσα", "" (2003).

Την τηλεοπτική σεζόν 2007 - 2008 έπαιξε το ρόλο της αφηγήτριας στη σειρά "Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον ".

Προσωπική ζωή

Παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Σάπαρη, με τον οποίο και απέκτησε έναν γιο. Πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 90 ετών και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.

Φιλμογραφία

Έτος Τίτλος
1954 Θανασάκης ο πολιτευόμενος
1958 Μηδέν πέντε
1960 Ραντεβού στην Βενετία
1962 Ηλέκτρα

Τα χέρια

1963 Τερέζα

Αμαρτίες γονέων

Ανάμεσα σε δυο αγάπες

1965 Βάνα

Του χωρισμού ο πόνος

Στην θύελλα του πάθους

1967 Λάουρα

Η Στεφανία

Ουδείς αναμάρτητος

1969 Το νυφοπάζαρο

Αγάπη για πάντα

1970 Αγάπη για πάντα

Υπολοχαγός Νατάσσα

Ένας τρελός γλεντζές

Οι γενναίοι του Βορρά

Κατηγορώ τους δυνατούς

Μια γυναίκα στην αντίσταση

Ο δασκαλάκος ήταν λεβεντιά

Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο

1971 Τα χρόνια της οργής

Μαντώ Μαυρογένους

1982 Άγρια νιάτα
1984 Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται
2003 Πολίτικη κουζίνα
2007-2008 Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον

Θεατρικές παραστάσεις

Κατάλογος βασικών πληροφοριών θεατρικών παραστάσεων, στις οποίες η Παναγιώτου συμμετείχε ως ηθοποιός.

χρονική περίοδος παράσταση ρόλος εταιρεία παραγωγής θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Οι Γερμανοί ξανάρχονται Καίτη Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Κοτοπούλη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949 Βολπόνε ή Η αλεπού Τσέλια Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Δημήτρης Ροντήρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Ο Κατσαντώνης Κυρά Βασιλική Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Θανασάκης ο πολιτευόμενος Ελένη Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Κοτοπούλη Αλέκος Σακελλάριος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Ερωτική τραγωδία Δεσποινίς Φάμπερ Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Κοτοπούλη Δημήτρης Μυράτ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1955/1956 Μήδεια Κορυφαία χορού Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Αλέξης Μινωτής
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1956/1957 Ιφιγένεια η εν Αυλίδι Α΄ Κορυφαία Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Ιφιγένεια η εν Αυλίδι Α Κορυφαία Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1958/1959 Ιφιγένεια η εν Ταύροις Αθηνά Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Οθέλλος Αιμιλία Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1959/1960 Αλκιβιάδης Τιμαία Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Γέρμα Α' Κουνιάδα Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1960/1961 Ιφιγένεια η εν Αυλίδι Α Κορυφαία Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Κωστής Μιχαηλίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1964/1965 Τρωάδες Κασσάνδρα Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1968/1969 Ο κατά φαντασίαν ασθενής Μπελίνα Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Τριαντάφυλλο στο στήθος Φλώρα Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Αλέξης Σολομός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1970/1971 Εκκλησιάζουσαι Πραξαγόρα Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Σωκράτης Καραντινός
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1973/1974 Οθέλλος Αιμιλία Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας Εθνικό Θέατρο Τάκης Μουζενίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1975/1976 Μήδεια Τροφός Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας περιοδεία Αλέξης Σολομός

Πηγές

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.15ος, σ.388.
  • Έλληνες - Ελληνίδες ηθοποιοί
  • 90 lepta
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 31 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
https://tools.wmflabs.org/listeria/index.php?action=update&lang=el&page=%CE%9A%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1_%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%85
https://tools.wmflabs.org/listeria/
https://petscan.wmflabs.org/?sparql=SELECT%20DISTINCT%20?item%20?itemLabel%20?theatre_season%20?theatre_seasonLabel%20?characterLabel%20?location%0AWHERE%20%7B%0A%20%20?item%20wdt:P31%20wd:Q7777570%3B%0A%20%20%20%20wdt:P161%20wd:Q16329442%3B%0A%0A%20%20SERVICE%20wikibase:label%20%7B%20bd:serviceParam%20wikibase:language%20%22%5BAUTO_LANGUAGE%5D,el%22.%20%7D%0A%20%20OPTIONAL%20%7B%20?item%20wdt:P2348%20?theatre_season.%20%7D%0AOPTIONAL%20%7B%20?item%20wdt:P276%20?location.%20%7D%0A%20%20%20%20%20%20%20%20%20FILTER%20NOT%20EXISTS%20%7B?location%20wdt:P31%20wd:Q194428.%20%7D%0A%20%20OPTIONAL%20%7B%20?item%20p:P161%20%5B%0A%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20ps:P161%20wd:Q16329442%3B%0A%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20pq:P453&doit=
https://tools.wmflabs.org/fist/wdfist/index.html?sparql=SELECT%20DISTINCT%20?item%20?itemLabel%20?theatre_season%20?theatre_seasonLabel%20?characterLabel%20?location%0AWHERE%20%7B%0A%20%20?item%20wdt:P31%20wd:Q7777570%3B%0A%20%20%20%20wdt:P161%20wd:Q16329442%3B%0A%0A%20%20SERVICE%20wikibase:label%20%7B%20bd:serviceParam%20wikibase:language%20%22%5BAUTO_LANGUAGE%5D,el%22.%20%7D%0A%20%20OPTIONAL%20%7B%20?item%20wdt:P2348%20?theatre_season.%20%7D%0AOPTIONAL%20%7B%20?item%20wdt:P276%20?location.%20%7D%0A%20%20%20%20%20%20%20%20%20FILTER%20NOT%20EXISTS%20%7B?location%20wdt:P31%20wd:Q194428.%20%7D%0A%20%20OPTIONAL%20%7B%20?item%20p:P161%20%5B%0A%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20ps:P161%20wd:Q16329442%3B%0A%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20%20pq:P453
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes