Quantcast
peoplepill id: josep-maria-mir-i-mas-de-xexas
JMMIMDX
1 views today
1 views this week
Josep Maria Mir i Mas de Xexàs

Josep Maria Mir i Mas de Xexàs

Pintor i crític d'art català
Josep Maria Mir i Mas de Xexàs
The basics

Quick Facts

Intro Pintor i crític d'art català
A.K.A. Mir i Mas de Xexàs, Josep Mª Mir i Mas de Xexàs, Mas de Xexàs
Was Critic Painter Art critic
From Spain
Type Arts
Gender male
Birth 1900, Olot
Death 28 February 1968, Tossa de Mar (aged 68 years)
Peoplepill ID josep-maria-mir-i-mas-de-xexas
The details (from wikipedia)

Biography

Josep Maria Mir i Mas de Xexàs (Olot, 1900 — Tossa de Mar, 1968) fou un pintor, crític d'art i promotor cultural català. Va dirigir diverses revistes impresses durant la dècada de 1920, com Pessigolles (1924), Revista d'Olot (1926-1929) o Rialles (1927). Entre les seves publicacions, destaca el llibre República i Catalunya (1931-36). Després de la guerra civil espanyola, va fundar el Cràter d'art. Com a pintor, va tenir un estil molt particular, tot i que és considerat un dels membres de l'Escola paisatgística d'Olot.

Biografia

Començà els estudis de dret però, a causa de la seva activitat nacionalista, el van obligar a deixar la carrera i a incorporar-se al servei militar. Fou destinat a Palma on, per altra banda, faria la seva primera exposició de caricatures, el 1923.

El 1924 fou premiat al primer Saló d'Humoristes de Barcelona: apareixien caricatures de l'espantaocells a les pàgines de la revista Pessigolles, i des de llavors realitzà diverses exposicions a l'Ateneu de Girona, a la Sala Parés i a les Galeries Laietanes de Barcelona, entre d’altres. A Girona va entrar en contacte amb Carles Rahola, amb qui va establir amistat.

El mes de gener de 1926 contribuí a la fundació de la Revista d'Olot. La revista duraria tres anys, fins al 1929. El 1928 es va casar amb Maria Lluïsa Malibrán. Entre 1929 i 1931 es va establir temporalment a Mallorca. Durant 8 anys també va col·laborar en diverses publicacions, va realitzar conferències i va escriure llibres, on defensava, entre d'altres el paper del llibre, la lectura i l'escripiura, que considerava "la plàstica més vital de la civilització. La invenció més important de l'home". Fins i tot va tenir el seu propi programa de ràdio, que s'emetia setmanalment a Ràdio Olot. El seu objectiu era provocar el debat obert en una ciutat que ell considerava "orfe d'un cenacle"

« La societal que tan sols és recreativa i no té biblioteca és un estament mort, no pot ser humana". »
— Josep Maria Mir Mas de Xexàs, Revista de Girona

El 1936, abatut, malalt i desengallat per la fallida del món en el qual creia, destruí tota la seva obra pictòrica i literària.

Un cop finalitada la Guerra i en ple franquisme, el 1955 va fundar el Cràter d'Art d'Olot, en el qual va aconseguir acostar-se als seus ideals de joventut, i centrar-se en una tasca més d'activisme cultural. Inicialment les trobades tenien lloc a l'Snak Bar, un establiment ubicat on ara hi ha la llibreria Drac. Posteriorment van habilitar un local social al bar de l'Estació, on es feien actes per parlar de cultura i arts i s'organitzaven exposicions col·lectives a d'altres localitats. Aquesta tasca de promotor i activista cultural va fer que anés abandonant progressivament el seu món creatiu, que va quedar reduït a un seguit de notes i apunts, i a alguna exposició a la Girona dels anys 60. El Cràter va romandre actiu fins al 1963. Morí a Tossa el 1968.

Publicacions

  • El llibre de la cultura social (1928) 
  • Sentiment, voluntat, intel·ligència i caràcter en la cultura social (1930).
  • República i Catalunya (1931-36)

Llegat

  • En el seu honor, es va constituir el l Premi Josep M.a Mir Mas de Xexàs, de reportatge històric, dins dels Premis Ciutat d'Olot.
  • El 1994 li van dedicar una exposició commemorativa al Museu de la Garrotxa.

Referències

Bibliografia

  • BOSCH I MIR, Glòria. J.M. Mir Mas de Xexàs, vers una llibertat pacificadora. Revista de Girona, 167 (1994), p. 50-53.
  • MIRALLES, Francesc. L'època de les avantguardes, 1917-1970, Història de l'Art Català. Ed. 62. Barcelona, 1983.
  • RAFOLS, J. F. Diccionario biográfico de artistas de Catalunya. Desde la época romana hasta nuestros días. Ed. Milán. Barcelona, 1953 (2 vol.).
  • Mir Mas de Xexàs, Josep M; Moli, Domènec; Paluzie i Mir, Lluís; Sala, Joan; Museu Comarcal de la Garrotxa. Mir Mas de Xexàs i el cràter d'art (en catalan). Olot: Museu Comarcal de la Garrotxa : Fundació "la Caixa", 1994. 
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes