Quantcast
peoplepill id: josep-baguna
JB
1 views today
1 views this week
Josep Baguñà

Josep Baguñà

Editor català
Josep Baguñà
The basics

Quick Facts

Intro Editor català
Was Editor
Type Journalism
Gender male
Birth 1870
Death 8 June 1942 (aged 72 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Josep Baguñà i Martra (1870- Barcelona, 8 de juny de 1942) fou un editor català.

Baguñà fou un editor amb imaginació i amb empenta, que tenia el do d'endevinar els gustos del públic i, sobretot, una extraordinària facultat de caçador de talents, és a dir, la de saber descobrir totes les possibilitats dels seus col·laboradors i d'explotar-les en benefici de l'empresa, és clar, i també d'ells mateixos, que sovint ignoraven de què eren capaços.

Home de conviccions arrelades, Baguñà no es limitava, però, a endevinar i satisfer els gustos dels lectors. Feia molt més: orientava aquests gustos, sempre en defensa dels millors ideals.

Editor del setmanari catalanista ¡Cu-cut! (1902-1912), devia seguir amb interès des del primer moment l'aparició del setmanari infantil En Patufet i la seva evolució al llarg del seu primer any de vida, i va tenir segurament la intuïció de les potencialitats del petit i modest setmanari. A finals de 1904, quan Capmany li'n cedí els drets de publicació, Baguñà hi abocà tota la seva experiència d'editor i home d'empresa, i aconseguí que el seu excel·lent equip de col·laboradors del Cu-cut! s'integrés al nou projecte.

Creador de la Biblioteca Patufet, de la qual ja s'havien publicat vuit volums d'autors diversos, va ser ell qui encarregà a Folch i Torres la que havia de ser la primera i més popular novel·la d'aventures d'aquest autor, que l'editor decidí publicar, no ja en forma de volum sinó com a fulletó encartat en el setmanari. L'èxit de Les aventures extraordinàries d'en Massagran i de la nova fórmula fulletó va fer que a aquella primera novel·la en seguissin trenta-sis, totes de Folch i Torres (amb una sola excepció), fins a arribar a la que restà inacabada el desembre de 1938, amb la prohibició de totes les publicacions en llengua catalana.

Baguñà enllaminia els lectors d'En Patufet amb obsequis variats i originals concursos amb premi, i, a més del setmanari dit, en publicà diversos suplements, entre els quals els Contes d'en Patufet, que sortien cada setmana i van passar del miler. També com a suplements, van sortir, més tard, Virolet i L'Esquitx.

És enterrat al Cementiri del Poblenou.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 30 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1942/06/09/pagina-8/33112452/pdf.html?search=bagu%C3%B1a
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes