Quantcast
peoplepill id: johannes-engelfriet
JE
9 views today
9 views this week
Johannes Engelfriet
Dutch mathematician

Johannes Engelfriet

Johannes Engelfriet
The basics

Quick Facts

Intro Dutch mathematician
Was Mathematician Computer scientist Professor Educator
From Netherlands
Field Academia Mathematics Technology Science
Gender male
Birth 27 January 1908, Nijmegen, Netherlands
Death 1 August 1981 (aged 73 years)
Star sign Aquarius
The details (from wikipedia)

Biography

Johannes (Jojo) Engelfriet (27 januari 1908 - 1 augustus 1981) was een Nederlandse actuaris en directeur van een levensverzekeringmaatschappij die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de computer in Nederland.

Engelfriet studeerde wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Leiden en promoveerde daar in 1933. Daarna trad hij in dienst bij de Levensverzekering Maatschappij Arnhem, waar hij uiteindelijk directeur werd. Na de fusie met de Nillmij in 1952 werd hij uiteindelijk president-directeur. Hier nam hij het initiatief tot automatisering, hetgeen in 1956 leidde tot de oprichting van Electrologica, een bedrijf dat voor de Nillmij in 1958 de eerste X1 bouwde. Tot aan de verkoop van Electrologica aan Philips in 1966 bemoeide Engelfriet zich intensief met dit bedrijf, met name met de softwareafdeling , die tot 1965 in het gebouw van de Nillmij gevestigd was.

Daarnaast was Engelfriet van 1948 tot 1978 bijzonder en later buitengewoon hoogleraar in de actuariƫle wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en lid van Nederlandse en internationale organisaties. Hij speelde daardoor een belangrijke rol in de ontwikkeling van het vakgebied.

Familie

Bronnen

  • J. Engelfriet, Anatomie van de actuaris, rede uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van bijzonder hoogleraar in de actuariĆ«le leer der levensverzekering aan de Gemeentelijke Universiteit te Amsterdam op 25 oktober 1948
  • J. Engelfriet, The written output of Johannes Engelfriet, Mathematisch Centrum, Amsterdam, 1978
  • B.P.A. Gales, Werken aan zekerheid, AEGON verzekeringen, 's Gravenhage, 1986
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 24 Apr 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Johannes Engelfriet

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes