Quantcast
peoplepill id: johann-lotharius-friedrich-von-maltzahn
JLFVM
1 views today
1 views this week
Johann Lotharius Friedrich von Maltzahn

Johann Lotharius Friedrich von Maltzahn

Johann Lotharius Friedrich von Maltzahn
The basics

Quick Facts

From Germany
Gender male
Birth 13 April 1719
Death 31 December 1756 (aged 37 years)
Star sign Aries
Peoplepill ID johann-lotharius-friedrich-von-maltzahn
The details (from wikipedia)

Biography

Johann Lotharius Friedrich von Maltzahn (også Moltzahn) (13. april 1719 på Schloss Grubenhagen i Mecklenburg-Schwerin – 31. december 1756) var en tysk adelsmand i tjeneste som dansk diplomat.

Han var næstældste søn af Levin Joachim von Maltzahn til Grubenhagen i Mecklenburg. På mødrene side havde han formående slægt i Danmark, hvor allerede fra begyndelsen af det 14. århundrede medlemmer af hans familie var søgt hen. Han trådte da i dansk tjeneste, og efter i nogle år at have beklædt en hofcharge udnævntes han i 1751 til gesandt i Sankt Petersborg. Hvad der til denne post manglede ham i diplomatisk erfaring, erstattede han ved takt og iver, dertil var han en meget smuk mand, hvad kejserinde Elisabeth satte stor pris på, og det siges endog, at det kun afhang af ham at nyde hendes højeste gunst, men at han frabad sig den. I den gottorpske mageskiftesag udrettede han intet. Storfyrstens stædighed var vokset som følge af grev Rochus Friedrich zu Lynars mislykkede forsøg, storkanslerens gode vilje var vel ikke mindre end før, men han vovede ikke at drive på sagen af frygt for at lægge sig ud med tronfølgeren, og kejserindens indolens var for stor til, at hun kunne ville udøve noget tryk på storfyrsten. Kun storfyrstinden syntes efterhånden at blive bedre stemt for mageskiftet, men det var dog usikkert, om det hele ikke var forstillelse for at vinde storkansleren. Da kejserindens svagelighed truede med et tronskifte, fordoblede Maltzahn sine anstrengelser for at bringe det gottorpske spørgsmål til en gunstig løsning forinden. Derved pådrog han sig en forkølelse, som medførte hans død 31. december 1756. Der har været talt om forgiftelse, fremkaldt af forsmået kærlighed eller af medbejleres skinsyge, men intet i akterne bestyrker denne mistanke. Han var ikke gift.

Maltzahn var frimurer.

Kilder

  • Peter Vedel, "Johann Lotharius Friedrich von Maltzahn", i: C.F. Bricka (red.), Dansk Biografisk Lexikon, København: Gyldendal 1887-1905.
  • Maltzahn uund Lisch, Lebensbilder aus dem Geschlechte Maltzahn, Rostock 1871.


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Autoritetsdata
Autoritetsdata
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 24 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
https://www.worldcat.org/identities/containsVIAFID/86082640
https://viaf.org/viaf/86082640
http://d-nb.info/gnd/137916132
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes