Quantcast
JS
Belgium
16 views this week
Johan Soenen

Johan Soenen

Belgian politician
The basics
Quick Facts
Occupations Politician
Countries Belgium
Gender male
The details
Biography

Johan Soenen (Oostakker, 15 mei 1935 - Portugal, 25 juni 2014) was een Belgisch hoogleraar, auteur en voormalig voorzitter van het Vermeylenfonds.

Levensloop

Hij doorliep zijn humaniora aan het Sint-Barbaracollege te Gent. Vervolgens studeerde hij Germaanse filologie aan de Rijksuniversiteit Gent, alwaar hij in 1958 afstudeerde als licentiaat. In deze periode was hij onder meer betrokken bij de betogingen tegen de talentelling. Omstreeks de jaren 60 was hij leraar op het Sint-Jan Berchmanscollege van de Jezuïeten te Brussel, alwaar hij onder andere klastitularis was van Herman Van Rompuy. Vervolgens behaalde hij in 1976 aan de Technische Hochschule Aachen zijn doctoraat in de vergelijkende literatuurwetenschappen met een studie over de vertalingen van de lyrische poëzie van Karel van de Woestijne naar het Duits.

Beroepshalve was hij achtereenvolgens docent, hoogleraar en directeur van het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken (HIVT) te Brussel en Antwerpen. Hij was gespecialiseerd in de Turkse literatuur. Daarnaast was hij in de jaren 90 lid van de raad van bestuur van de Universiteit Antwerpen en was hij medeoprichter van de opleiding 'gerechtstolken' voor de Waarheidscommissie aan de Universiteit van Bloemfontein te Zuid-Afrika. Tevens was hij auteur van dichtbundels, kortverhalen en romans. Als kenner en liefhebber van literatuur was hij ook jurylid/selectieheer voor de verhalenbundel Aangeboord talent van uitgeverij Beefcake Publishing.

In 2001 volgde hij Eliane Van Alboom op als voorzitter van het Vermeylenfonds, zelf werd hij in 2006 opgevolgd door Dominique Verté in deze functie. In 2014 - kort van zijn dood - verscheen zijn laatste werk De Vierschaar - Liefde en Haat in de Groote Oorlog.

Bibliografie

  • De harlekijn gedichten; 1958
  • Gewinn und Verlust bei Gedichtübersetzungen; 1977
  • Vijfmaal Karel van de Woestijne in vertaling; 1979
  • Neergang 1; 1985
  • Afrodite; 1986
  • Een haard van verzet; 2008
  • De Vierschaar - Liefde en Haat in de Groote Oorlog; 2014

Externe link

Voorganger:
Eliane Van Alboom
Voorzitter van het Vermeylenfonds
2001 - 2006
Opvolger:
Dominique Verté
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Levensloop Bibliografie Externe link
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes