Quantcast
peoplepill id: joep-konings
JK
1 views today
1 views this week
Joep Konings
Belgian economist

Joep Konings

Joep Konings
The basics

Quick Facts

Intro Belgian economist
Is Economist
From Belgium
Field Finance
The details (from wikipedia)

Biography

De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: nog een slag neutraliteit / NPOV nodig en erg CV-gericht

Jozef (Joep) Konings (Antwerpen, 24 mei 1967) is professor economie en hoofd van de economiegroep aan de University of Liverpool Management School. Hij is ook directeur van het Vlaams Instituut voor Economie en Wetenschap (VIVES) aan [KU Leuven] en research fellow van het Center for Economic Policy Research in Londen. Van 2008 tot 2010 werkte hij als adviseur economie voor het kabinet Barroso in de Europese Commissie, in het Bureau of European Policy Advisers (BEPA).

Carrière

Joep Konings behaalde zijn Licentiaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen in 1989, zijn Master in de Economie aan de London School of Economics and Political Sciences in Londen (1990). Aan die laatste universiteit doctoreerde hij ook in 1994, als student van Nobelprijswinnaar Christopher Pissarides.

In 1997 werd hij hoofddocent aan de KU Leuven en directeur van LICOS, het toenmalig Leuvens Instituut voor Centrale en Oost-Europese Studies. In 2004 stopte hij hiermee om Decaan van de Faculteit voor Economie en Bedrijfswetenschappen van de KU Leuven te worden. In die hoedanigheid stond hij mee aan de wieg van VIVES in 2008.

In 2008 liet Joep Konings de academische wereld achter zich om het Bureau of European Policy Advisors (BEPA) van de Europese Commissie te versterken, als adviseur economie in het kabinet van Europees President J.M. Barosso. In 2010 keerde hij terug naar KU Leuven, naar eigen zeggen omdat hij in de eerste plaats een onderzoeker is en op die manier op het beleid wil wegen.

In 2010 werd hij directeur van VIVES, KU Leuven, een onderzoekscentrum dat onderzoek doet naar de sociaaleconomische ontwikkeling van regio's, met focus op Vlaanderen. Daarnaast heeft Konings een uitgebreide internationale ervaring als visiting fellow bij de Federal Reserve Bank in New York, IZA; Institute of Labour Economics, Bonn; Ljubljana University; Nazarbayev University in Astana Kazachstan; Dartmouth College, VS; Trinity College in Dublin en het IMF.

Joep Konings is gerankt in de top 5% in de IDEAS top van economen wereldwijd.

Standpunten

Joep Konings behaalde een prestigieuze Methusalem-beurs voor zijn onderzoek naar de granulariteit van de economie. Via empirisch onderzoek wil hij daarin onderzoeken hoe en waarom bepaalde bedrijven meer op een economie kunnen wegen dan andere. Het doel is om economische schokken zoals de crisis van 2009 beter te kunnen voorspellen, iets wat niet mogelijk gebleken is vanuit de macroeconomie. Vanuit dit opzicht verspreidt hij via VIVES regelmatig artikels met resultaten van het onderzoek en concrete maatregelen die beleidsmakers kunnen nemen om de Vlaamse economie gezond te maken/houden. Als promotor van het Steunpunt Economie en Ondernemen, doen hij en zijn team in opdracht van Vlaanderen ook gericht onderzoek naar de effecten van de Vlaamse beleidsmaatregelen.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 17 Apr 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Joep Konings

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes