Quantcast
peoplepill id: joan-kies-helmont
JKH
1 views today
3 views this week
Joan Kies Helmont

Joan Kies Helmont

Comerciant
Joan Kies Helmont
The basics

Quick Facts

Intro Comerciant
Is Merchant
From Spain Netherlands
Type Business
Gender male
Birth Amsterdam, Netherlands
Death 1708, Vila-seca, Spain
The details (from wikipedia)

Biography

Joan Kies Helmont (Amsterdam segle XVII - Vila-seca 1708) va ser un comerciant holandès establert a Catalunya.

Fill de Corneli Kies, es va traslladar a Barcelona en un moment indeterminat del segle XVII, als voltants de 1660. Va realitzar a Catalunya una intensa activitat comercial sobretot a partir de 1672, quan va oficialitzar una companyia comercial amb el seu compatriota Arnold de Jäger, amb el que feia societat des del 1667. Almenys des de 1673 residien a Barcelona, cosa necessària si volien tenir exempció d'impostos en les seves activitats. Es coneixen les transaccions comercials a Catalunya de Joan Kies des del 1663, com a comerciant d'oli i de gra. La companyia Kies Jäger importava d'Holanda espècies, tabac, sucre i productes colorants, i entre 1690 i 1692 van concórrer en els abastiments de gra per a l'exèrcit. Les seves actuacions comercials es feien sobretot al Maresme i al Camp de Tarragona, i arribaven a Mallorca, Marsella i Gènova. També enviaven productes a Cadis i a Lisboa, una part dels quals seguia cap al nord d'Europa.

La seva col·laboració amb l'administració els va facilitat l'accés a títols de noblesa. El 1692 el Consell d'Aragó, encara que amb reticència perquè eren ciutadans estrangers, va concedir a Joan Kies el títol de cavaller i a Arnold de Jäger el de ciutadà honrat.

L'últim quart del segle XVII va ser una època de gran creixement comercial del Camp de Tarragona, on els mercaders barcelonins i també els gironins hi tenien interessos. Això va ser un bon motiu com perquè la companyia de Kies Jäger i fins i tot el cònsol anglès Joseph Shallet, s'instal·lessin en aquella zona. Joan Kies tenia a Barcelona el càrrec de cònsol d'Holanda, que va mantenir al Camp quan es va traslladar a viure allà. El 1678 va adquirir uns horts a Vila-seca per tal d'instal·lar-hi una oficina d'aiguardent. El 1685 va adquirir diverses cases a Reus, on també es dedicà a la fabricació i exportació d'aiguardent, i va arrendar el castell i les terres de Mas Calbó per a posar-hi un alambí per fer aiguardent. Va establir contactes amb els pagesos del terme per tal de comprar-los-hi el vi que produïen per destil·lar-lo i poder-lo exportar com a aiguardent. El 1691 havia comprat a l'arquebisbe de Tarragona el Castell de Vila-seca amb els terrenys circumdants i tota l'aigua a la que tenien dret, on va instal·lar diversos alambins. Però la Guerra de Successió li va portar molts problemes. Com a súbdit holandès va veure les seves possessions afectades per un possible embargament. Va passar dificultats econòmiques i va haver de deixar el castell de Mas Calbó. El juliol de 1706 va llogar una part dels horts del Castell de Vila-seca, i l'octubre d'aquell any va haver de vendre una altra finca. Segurament afectat pels problemes econòmics, va morir a mitjans d'agost de 1708. La seva família va aconseguir de salvar la possessió del Castell de Vila-seca, que el 1826 estava en possessió d'Ignasi de Kies i Guasch. La família Kies el va vendre el 1899 a Isidre de Sicart i Torrens.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 01 Jan 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes