Quantcast
peoplepill id: joan-deulofeu-i-arquer
JDIA
1 views today
1 views this week
Joan Deulofeu i Arquer

Joan Deulofeu i Arquer

Spanish engineer and politician
Joan Deulofeu i Arquer
The basics

Quick Facts

Intro Spanish engineer and politician
Was Engineer Politician
From Spain
Type Engineering Politics
Gender male
Birth 16 December 1899, Badalona, Barcelonès, Barcelona Province, Spain
Death 16 August 1949, Colombia, Colombia (aged 49 years)
Star sign Sagittarius
The details (from wikipedia)

Biography

Joan Deulofeu i Arquer (Badalona, 16 de desembre de 1899–Colòmbia, 16 d'agost de 1949) va ser un enginyer i polític català. Va ser alcalde de Badalona el 1934 i el 1936.

Biografia

Nascut en una família benestant, era el tercer fill de Joan Deulofeu i Aulet i de Francesc Arquer i Figuerola. La família regentava una botiga al llavors carrer de Prat de la Riba, coneguda com Ca la Quima Llaunera.

Va estudiar a l'escola dels Maristes de Badalona. El 1921 es va llicenciar en enginyeria industrial. Va treballar a l'empresa Torras Herrería y Construcciones, amb la qual va participar en la confecció dels plànols del Mercat Central de València, l'edifici de la Telefònica –el primer d'estructura metàl·lica d'Espanya– o el de La Unión y el Fénix Español. Projectà i dirigí la construcció del transbordador aeri del port de Barcelona, inaugurat el 1931. També destaca, per la seva importància i envergadura, l'Estació de Portbou.

Militant d'Esquerra Republicana de Catalunya, el 1934 va ser elegit alcalde de Badalona. És d'esment que Deulofeu va tenir com a secretari a Andreu Nin. Durant l'alcaldia va intentar anivellar el pressupost de l'Ajuntament, a causa de la mala gestió heretada de governs anteriors, introduint millores com la simplificació dels tributs i la reducció de la burocràcia municipal. Tanmateix el mandat va ser breu perquè va ser detingut a causa dels fets d'octubre i suspès del càrrec i empresonat al vaixell Uruguay fins el gener de 1935.

En integrar-se a l'alcaldia després del triomf del Front Popular el febrer de 1936, amb el decret de restabliment dels ajuntaments cessats, va dimitir al cap de poc temps per motius de salut i va ser substituït per Frederic Xifré. Durant la guerra civil va ocupar un càrrec de responsabilitat a la Comissió d'Indústries de Guerra. Acabat el conflicte va exiliar-se a França, i des d'allà a Amèrica del Sud. S'instal·là a Bogotà, on va treballar fent petites feines de professor naval i, més tard, com a cap del departament tècnic de la fàbrica Talleres Centrales. Va morir a Colòmbia, amb la seva muller, en un accident d'aviació el 16 d'agost de 1949.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 01 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://www.xtec.cat/~jbiayna/jjcc/arxiu/treballs01/73.pdf
http://webspobles.ddgi.cat/sites/portbou/Pages_LeftMenu/detailsLlocs.aspx?Id=1&Lista=Llocs_interes
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes