Quantcast
peoplepill id: jiri-wimmer
JW
1 views today
3 views this week
Jiří Wimmer

Jiří Wimmer Czech actor, humorist and comedian

Czech actor, humorist and comedian
Jiří Wimmer
The basics

Quick Facts

Intro Czech actor, humorist and comedian
Was Actor Writer
From Czech Republic
Type Film, Television, Stage and Radio Literature
Gender male
Birth 21 September 1943, Prague, Czech Republic
Death 25 January 2001, Prague, Czech Republic (aged 57 years)
Star sign VirgoVirgo
The details

Biography

Jiří Wimmer (21. září 1943 Praha – 25. ledna 2001 Praha) byl český herec, komik, bavič, básník, kreslíř a muzikant.

Jiří Wimmer, alias „Klobouk“, byl mnohostranně nadaný muž s výrazným komediálním talentem, jenž psal básně, dobře zpíval, kreslil anekdoty a vymýšlel vtipy, měl výborný hudební sluch a rád sportoval, miloval tenis. Po absolutoriu DAMU v roce 1965 (jeho tehdejším spolužákem a kamarádem byl herec Vladimír Pucholt) získal své první divadelní angažmá v Ostravě v Divadle Petra Bezruče, kde působil v letech 1965 až 1970 a kde sehrál nadprůměrně mnoho vážných divadelních rolí. Souběžně hrál i v někdejším ostravském divadle malých forem Waterloo, dva roky působil v ostravském Státním divadle. Odtud přešel do Prahy, kde společně s Janem Valou uváděl koncerty skupiny Rangers - Plavci. Vystupoval i v libereckém a pražském Divadle Ypsilon, v devadesátých letech hrál v Prozatímním divadle Františka Ringo Čecha a v Divadle Jiřího Grossmanna. Vytvořil komickou dvojici se zpěvákem Karlem Černochem, se kterým vystupoval jak na různých estrádách tak i v Československé televizi v pořadu Ring volný a Možná přijde i kouzelník. Hrál také ve Směšném divadle Luďka Soboty, který byl jeho velký kamarád.

Byl dvakrát ženat a dvakrát rozvedený. Téměř po celý svůj život trpěl silnými depresemi a psychickými problémy, třikrát se neúspěšně pokusil o sebevraždu, několikrát se léčil z alkoholismu v protialkoholní léčebně. V osmdesátých letech měl těžkou autonehodu, usnul a naboural do stromu. Zemřel tragicky sražen autobusem, když pod vlivem alkoholu přelézal zábradlí na Vítězném náměstí v Praze-Dejvicích.

Filmografie, výběr

  • 1965 Souhvězdí Panny
  • 1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!
  • 1977 Jen ho nechte, ať se bojí
  • 1980 Sešlost (TV pořad)
  • 1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
  • 1983 Jára Cimrman ležící, spící
  • 1985 O človíčkovi (kreslený večerníček, TV seriál) vypravěč

Reference

Externí odkazy

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
http://www.alkoholik.cz/zavislost/celebrity_a_alkohol/celebrity_slavne_osobnosti_a_alkohol_alkoholismus.html
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1049457786-klobouk-jiri-wimmer/401223100031021/
https://aleph.nkp.cz/F/?ccl_term=wau=jo20000080430+or+wkw=jo20000080430&func=find-c&local_base=skc
https://www.csfd.cz/tvurce/7208
http://www.kinobox.cz/osoba/22623
http://www.fdb.cz/lidi/22623.html
https://web.archive.org/web/20110513230145/http://instinkt.tyden.cz/rubriky/ostatni/osud/jiri-wimmer-vzpominky-na-demona_26079.html
http://www.rozhlas.cz/brno/upozornujeme/_zprava/841251
http://www.imdb.com/name/nm0934480/
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes