Quantcast
peoplepill id: jiri-schmiedt
JS
1 views today
2 views this week
Jiří Schmiedt

Jiří Schmiedt

�eský herec, divadelní režisér a horský vůdce
Jiří Schmiedt
The basics

Quick Facts

Intro �eský herec, divadelní režisér a horský vůdce
Is Actor Film director Mountain guide
From Czech Republic
Type Film, TV, Stage & Radio
Gender male
Birth 28 March 1948, Náchod, Náchod District, Hradec Králové Region, Czech Republic
Age 73 years
Star sign Aries
Family
Children: Jana Ryšánek Schmiedtová
The details (from wikipedia)

Biography

Jiří Schmiedt (* 28. března 1948 Náchod) je český herec, divadelní režisér a horský vůdce. Jeho manželkou je literární vědkyně Věra Schmiedtová a jednou z dcer divadelní režisérka Jana Ryšánek Schmiedtová.

Život

V roce 1966 maturoval na SVVŠ v Náchodě. V roce 1970 absolvoval obor herectví na JAMU a v roce 1987 postgraduální studium režie. Začínal v Západočeském divadle Cheb (1970–1973). Dále byl členem Činoherního studiao Ústí nad Labem (1973-1977), kde se podílel na stěžejních inscenacích (Yvonna princezna Burgundská, Diogenes cynik, Oblomov, Profesionální žena, Komedie v pasti, Jakub Fatalista, Leonce a Leona, Jak se vám líbí).

Jako režisér dále působil na oblastních scénách v Uherském Hradišti a Příbrami.

Nejvýznamnějšího úspěchu dosáhl roku 2003 jako režisér premiérové inscenace dramatizace knihy Ireny Douskové Hrdý Budžes s Barbovou Hrzánovou v hlavní roli. Příležitostně se objevoval před kamerou v epizodních rolích příslušníků VB (Kaňka do pohádky, 1981; V podstatě jsme normální, 1981), vojáků (Pasáček z doliny, 1983; S čerty nejsou žerty, 1985), mladých mužů (Svítalo celou noc, 1980; Má láska s Jakubem, 1982), člena orchestru (S tebou mě baví svět, 1982), trubače (Jára Cimrman, ležící, spící, 1983), horníka (Figurky ze šmantů, 1987) či muže v rádiovce (Něžný barbar, 1989). Ve filmu režiséra Martina Hollého Tržiště senzací z roku 1985 měl roli spisovatele a bohéma Jaroslava Haška.

Jinou autentickou postavu světově proslulého literáta s ještě radikálnějšími politickými názory vytvořil v italské životopisné fresce Mladý Mussolini/Il giovane Mussolini (1993), kde ztělesnil zakladatele futurismu a stoupence fašismu Filippa Tommasa Marinettiho.

Hrál i v televizních filmech Viktora Polesného (Nedosněné sny, 1989; Zítra to spustíme, 1992) a v televizních seriálech (Slavné historky zbojnické, 1985; Druhý dech, 1988; Dobrodružství kriminalistiky, 1989; Trapasy, 2007 a Zdivočelá země III, 2008). Od roku 1990 současně působí jako horský vůdce v různých alpských oblastech.

Herecká filmografie

  • 1980 – Svítalo celou noc
  • 1981 – V podstatě jsme normální příslušník VB
  • 1981 – Kaňka do pohádky – příslušeník VB
  • 1982 – S tebou mě baví svět – člen orchestru
  • 1982 – Má láska s Jakubem
  • 1983 – Pasáček z doliny – voják
  • 1983 – Jára Cimrman, ležící, spící – trubač
  • 1984 – S čerty nejsou žerty – poddůstojník
  • 1985 – Zuřivý reportér – spisovatel Jaroslav Hašek
  • 1985 – Figurky ze šmantů příběh ohnivé Toničky – horník
  • 1989 – Něžný barbar – muž v rádiovce

Režie

  • 2003 – Hrdý budžes – TV divadelní představení

Filmový architekt

  • 2003 – Hrdý budžes – scéna

Literární dílo

V roce 2013 vydal své minimemoáry Slunce zapadá jak nebesa krásných křídel, které ilustrovala jeho nejmladší dcera Jana Ryšánek Schmiedtová.

Odkazy

Externí odkazy

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 22 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
https://tools.wmflabs.org/blahma/noportrait.php?Ji%C5%99%C3%AD_Schmiedt
http://www.fdb.cz/lidi/34308.html
http://www.fdb.cz/lidi/34308-jiri-schmiedt.html
https://www.csfd.cz/tvurce/44476
http://www.csfd.cz/tvurce/44476-jiri-schmiedt/
http://libri.cz/databaze/film/heslo/4326
http://host.divadlo.cz/noviny/archiv2003/cislo22/rozhovor.html
https://www.odaha.com/tomas-odaha/recenze/divadlo/antonina-dvoraka-pribram/hrdy-budzes
http://www.i-divadlo.cz/profily/jiri-schmiedt
http://www.databazeknih.cz/autori/jiri-schmiedt-55319
http://www.literarky.cz/noveknihy/?go=kniha&n=0&id10=15066&id50=555
https://sites.google.com/site/webovskastranka/jiri-schmiedt
https://aleph.nkp.cz/F/?func=find-c&local_base=aut&ccl_term=ica=pna2008482517
http://isni.org/0000000057104370
http://id.loc.gov/authorities/nb2014016426
https://viaf.org/viaf/85144158/
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes