Quantcast
peoplepill id: jeangu-macrooy
JM
6 views today
1 views this week
Jeangu Macrooy

Jeangu Macrooy

Jeangu Macrooy
The basics

Quick Facts

Is Singer Songwriter
From Suriname
Type Music
Gender male
Birth 1993, Paramaribo
Age 28 years
The details (from wikipedia)

Biography

Jeangu Macrooy (Paramaribo, 1993) (uitgesproken als zjangú makrooi) is een Surinaamse zanger en songwriter. Hij woont sinds 2014 in Nederland.

Levensloop

Macrooy werd in 1993 geboren in Paramaribo. Samen met zijn tweelingbroer Xillan vormde hij in 2011 de band Between Towers. In januari 2013 verscheen hun eerste en enige album Stars on My Radio.

Na twee jaar studie aan het conservatorium in Paramaribo verhuisde hij in 2014 naar Nederland om in Enschede aan de ArtEZ Popacademie de opleiding songwriter te kunnen volgen.

Carrière

In Nederland ontstond een samenwerking met producer Perquisite, die Jeangu ontmoette op een auditie bij ArtEZ waar Perquisite als gastdocent studenten beoordeelde. In december 2015 werd Macrooy officieel getekend bij Perquisite's label Unexpected Records.

'Brave Enough' EP

7 april 2016 verscheen Macrooy's debuut EP 'Brave Enough'. Zijn eerste single, 'Gold', werd goed ontvangen: hij speelde op 19 april 2016 het nummer in de talkshow De Wereld Draait Door en het werd gebruikt in een reclame voor de HBO serie Game of Thrones. Op 8 april 2016 werd Macrooy door radiozender 3FM uitgeroepen tot 'Serious Talent'.

Debuut Album 'High On You'

Macrooy's debuutalbum 'High On You', waarvoor hij net als bij zijn EP de samenwerking aanging met Perquisite, verscheen 14 april 2017 op Unexpected Records. Het album kwam binnen in de album charts, werd Radio 1 CD van de week en werd lovend ontvangen door de pers. Het Algemeen Dagblad gaf het album 4/5 sterren: ‘Hij is pas 23, maar heeft de diepte in zijn stem van een soulveteraan. (...) High on You kan weleens het beste Nederlandse debuut van 2017 blijken te zijn.' De Telegraaf stelde: 'Je mond valt open van verbazing, bewondering en ontroering. Wàt een manier om je carrière te beginnen!' Giel Beelen (3FM) zei: 'Ik durf te beweren dat dit dè release is van het jaar' en OOR (muziektijdschrift) noemde Macrooy 'een debutant waar je ècht enthousiast van wordt.’.

Live Shows

Macrooy speelde in 2016 in totaal 120 shows in 12 maanden, waaronder de voorprogramma's van Selah Sue, Blaudzun, Remy van Kesteren en Bernhoft. Ook deed hij mee aan de Popronde. In 2017 tourt hij door Nederland met zijn eerste eigen clubtour, die voor het grootste deel uitverkocht is, en in de zomer van 2017 speelde Macrooy met zijn band op verschillende festivals waaronder North Sea Jazz, Festival Mundial en A Campingflight to Lowlands Paradise.

Nominaties en prijzen

November 2015: winnaar Twentse Pop Secret prijs
December 2016: genomineerd voor een Edison in de categorie Beste nieuwkomer
April 2017: winnaar Popprijs Overijssel 2017

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes