Quantcast
peoplepill id: jaume-cordelles-i-oms
JCIO
2 views today
2 views this week
Jaume Cordelles i Oms

Jaume Cordelles i Oms

Spanish politician
Jaume Cordelles i Oms
The basics

Quick Facts

Intro Spanish politician
Is Politician
From Spain
Type Politics
Gender male
Birth Girona, Gironès, province of Girona, Spain
Death 1604
The details (from wikipedia)

Biography

Jaume Cordelles i Oms fou prior comendatari de Sant Pere del Mont i canonge de Barcelona. Va esser nomenat President de la Generalitat de Catalunya el 22 de juliol de 1599.

Doctor en dret civil i canònic.

Durant el seu trienni va estar molt malalt de gota i sovint havia de ser portat en llit a Palau.

Coincideix el seu mandat amb les Corts de Barcelona (1599), i posteriorment hi hagué una certa pressa per disposar de les constitucions d'aquesta cort per a evitar que es repetís la situació de manipulació que hi havia hagut a les anteriors de Montsó.

Va tenir una posició de bona relació amb Felip II, cosa que portà a enfrontar-se amb el diputat militar Joan de Vilanova i Tragó. El virrei de Catalunya, Lorenzo Suárez de Figueroa y Córdoba, duc de Feria, que havia mantingut una actitud favorable a la Diputació durant el seu mandat, va endurir les seves posicions i acabà detenint al diputat militar, fet que provocà forts aldarulls i tensions, fins al punt que el rei hagué de destituir el virrei i nomenar al seu lloc l'arquebisbe de Tarragona, Joan Terès i Borrull.

Val a dir que fou nomenat rector de la Universitat de l'Estudi General de Barcelona, càrrec que exercí entre l'1 d'agost de 1584 i el 31 de juliol de 1586.

També s'ha d'esmentar que amb anterioritat a ésser nomenat President de la Generalitat de Catalunya fou oïdor eclesiàstic de dita institució així com diputat eclesiàstic l'any 1599.

Va morir a Barcelona l'any 1604.

Bibliografia

  • Fernández Luzón, Antonio. "La Universidad de Barcelona en el siglo XVI". Barcelona: Publicacions i Edicions Universitat de Barcelona, 2005. 342 p. Disponible a: Catàleg de les biblioteques de la UB
  • Soler i Sabaté, Josep (Dir.). "Història de la Generalitat de Catalunya i dels seus presidents". Barcelona: Generalitat de Catalunya, Enciclopèdia Catalana, 2003. Disponible a: Catàleg de les biblioteques de la UB
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 01 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://cataleg.ub.edu/record=b1693057
http://cataleg.ub.edu/record=b1624383~S1*cat
http://www.bib.ub.edu/fileadmin/autoritats/permanent/a1391769
http://www.president.cat/pres_gov/president/ca/presidencia/origens-generalitat.html
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/26-nomes-canals/59-nomes-canals/628964-79-jaume-cordelles-i-oms.html?cca=1
http://www.gencat.cat/sacdocs/PRE/1609.pdf
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes