Quantcast
peoplepill id: jaromir-pleskot
JP
1 views today
1 views this week
Jaromír Pleskot

Jaromír Pleskot

Czech actor and translator
Jaromír Pleskot
The basics

Quick Facts

Intro Czech actor and translator
Was Actor Educator Translator Film director Writer
From Czech Republic
Type Academia Film, TV, Stage & Radio Literature
Gender male
Birth 11 February 1922, Prague, Czech Republic
Death 6 August 2009, Prague, Czech Republic (aged 87 years)
Star sign Aquarius
Education
Prague Conservatory
Awards
Meritorious Artist  
The details (from wikipedia)

Biography

Jaromír Pleskot (11. února 1922, Praha – 6. srpna 2009, Praha) byl český divadelní herec, filmový a divadelní režisér, pedagog a překladatel.

Život

Absolvoval v roce 1945 dramatické oddělení Pražské konzervatoře. Již během studií vystupoval jako herec v divadle Větrník a v Nezávislém divadle a krátce působil jako režisér u Vlasty Buriana. V prosinci 1945 jej angažoval Jiří Frejka v Divadle na Vinohradech, kde pak působil jako režisér až do roku 1950. Následně působil v Olomouci, v Československém státním filmu a v pražském Národním divadle (1957–88) . Po revoluci v roce 1989 byl krátce ředitelem Divadla E. F. Buriana v Praze.

Po osvobození v roce 1945 aktivně pracoval v nově založeném Divadelním studiu konzervatoře (DISK). Také se zabýval překlady, zvláště děl Williama Shakespeara, které pak režíroval především na scéně Národního divadla.

Je pohřben na hřbitově v Praze 6 - Střešovicích.

Divadelní působiště a funkce

  • 1944 Divadlo Vlasty Buriana, režisér
  • 1945–1950 Divadlo na Vinohradech, režisér
  • 1951–1953 Divadlo Oldřicha Stibora, režisér a šéf činohry
  • 1954–1957 Československý státní film, režisér
  • 1957–1988 Národní divadlo, režisér
  • 1990–1991 Divadlo E. F. Buriana, ředitel

Vybrané divadelní režie

  • 1945 P.-A. Caron de Beaumarchais: Lazebník sevillský, Vinohradské divadlo, 40 repríz
  • 1946 Adolf Hoffmeister, Jaroslav Ježek: Zpívající Benátky, Vinohradské divadlo, 31 repríz
  • 1946 G. B. Shaw: Pekelník, Vinohradské divadlo, 39 repríz
  • 1946 Marcel Pagnol: Malajský šíp, Vinohradské divadlo, 36 repríz (v roli Mária J. Pleskot)
  • 1946 Franz Werfel: Jacobowsky a plukovník, Vinohradské divadlo, 62 repríz
  • 1947 J. K. Tyl: Fidlovačka, Vinohradské divadlo, 97 repríz
  • 1947 Max Frisch: Čínská zeď, Vinohradské divadlo, 27 repríz
  • 1948 A. P. Čechov: Tři sestry, Komorní divadlo, 67 repríz
  • 1948 William Saroyan: Minuty na hodinách, Vinohradské divadlo, 15 repríz
  • 1948 Peter Karvaš: Pevnost, Komorní divadlo, 32 repríz
  • 1949 Molière: Jeho urozenost pan měšťák, Komorní divadlo, 131 repríz (spolurežie s K. Krausem)
  • 1949 Alois Jirásek: Filosofská historie, Vinohradské divadlo, 4 reprízy
  • 1950 Bohuslav Březovský: Veliké město pražské, Vinohradské divadlo, 15 repríz
  • 1956 G. B. Shaw: Svatá Jana, Tylovo divadlo, 103 repríz
  • 1957 N. B. Grieg: Porážka, Tylovo divadlo, 16 repríz
  • 1957 Molière: Don Juan, Tylovo divadlo, 64 repríz
  • 1958 N. V. Gogol: Revizor, Tylovo divadlo, 83 repríz
  • 1959 W. Shakespeare: Hamlet, Národní divadlo, 174 repríz
  • 1959 A. Miller: Smrt obchodního cestujícího, Národní divadlo, 127 repríz
  • 1960 Molière: Zdravý nemocný, Tylovo divadlo, 166 repríz
  • 1962 Bertolt Brecht: Kavkazský křídový kruh, Tylovo div., 50 repríz
  • 1962 W. Shakespeare: Veselé windsorské paničky, Tylovo divadlo, 110 repríz
  • 1963 W. Shakespeare: Cokoli chcete aneb Večer tříkrálový, Tylovo divadlo, 75 repríz
  • 1965 W. Shakespeare: Zimní pohádka, Národní divadlo, 83 repríz
  • 1967 W. Shakespeare: Antonius a Kleopatra, Národní divadlo, 27 repríz
  • 1969 W. Shakespeare: Macbeth , Tylovo divadlo, 36 repríz
  • 1970 W. Shakespeare: Jak se vám líbí, Tylovo divadlo, 57 repríz
  • 1973 J. K. Tyl: Paličova dcera, Národní divadlo, 68 repríz
  • 1976 Fráňa Šrámek: Měsíc nad řekou, Tylovo divadlo, 75 repríz
  • 1976 Jaroslav Vrchlický: Soud lásky, Tylovo divadlo, 37 repríz
  • 1977 Ben Hecht, Charles Mac Artur: První stránka, Tylovo divadlo, 50 repríz
  • 1978 Bertolt Brecht: Zadržitelný vzestup Artura Uie, Tylovo divadlo, 49 repríz
  • 1980 Pedro Calderón de la Barca: Dáma skřítek, Tylovo divadlo, 69 repríz
  • 1980 John Osborne: Ohlédni se v hněvu, Laterna magika, 33 repríz
  • 1981 Jan Jílek: Můj hrad, Tylovo divadlo, 46 repríz
  • 1983 Julius Zeyer: K Roku českého divadla, Laterna magika, 92 repríz

Vybrané divadelní role

  • 1943 Friedrich Hebbel: Gygův prsten, otrok, Národní divadlo, režie Jiří Frejka
  • 1943 Dalibor C. Faltis: Stanice Gordian, Mikuláš, Prozatímní divadlo, režie Jiří Frejka
  • 1943 J. K. Tyl: Strakonický dudák, dvořanín, Váša, Národní divadlo, režie Jiří Frejka
  • 1956 G. B. Shaw: Svatá Jana, voják, šafář, Tylovo divadlo, režie J. Pleskot
  • 1957 N. B. Grieg: Porážka, Markýz de Ploeuc, Tylovo divadlo, režie J. Pleskot
  • 1957 Molière: Don Juan, Petřík, Tylovo divadlo, režie J. Pleskot
  • 1958 N. V. Gogol: Revizor, číšník, Amos Fedorovič Ljapkin-Tjapkin, Tylovo divadlo, režie J. Pleskot
  • 1959 W. Shakespeare: Hamlet, Osric, Národní divadlo, režie J. Pleskot
  • 1960 Molière: Zdravý nemocný, pan Purgon, Tylovo divadlo, režie J. Pleskot
  • 1962 W. Shakespeare: Veselé windsorské paničky, Flaštička, Tylovo divadlo, režie J. Pleskot
  • 1963 W. Shakespeare: Cokoli chcete aneb Večer tříkrálový, Valentino, Tylovo divadlo, režie J. Pleskot
  • 1965 W. Shakespeare: Zimní pohádka, Leontes, Národní divadlo, režie J. Pleskot
  • 1969 W. Shakespeare: Macbeth, vrátný, Tylovo divadlo, režie J. Pleskot
  • 1970 W. Shakespeare: Jak se vám líbí, Le Beau, Adam, Prubíř, Tylovo divadlo, režie J. Pleskot
  • 1973 J. K. Tyl: Paličova dcera, soused Vondráček, Národní divadlo, režie J. Pleskot
  • 1976 Jaroslav Vrchlický: Soud lásky, papežský komisař, Tylovo divadlo, režie J. Pleskot
  • 1977 Ben Hecht, Charles Mac Artur: První stránka, Bensinger, šerif Hartman, Tylovo divadlo, režie J. Pleskot
  • 1978 Bertolt Brecht: Zadržitelný vzestup Artura Uie, první zelinář z Cicera, Tylovo divadlo, režie J. Pleskot
  • 1980 Pedro Calderón de la Barca: Dáma skřítek, Rodrigo, Tylovo divadlo, režie J. Pleskot

Překladatelská činnost

Překládal z ruštiny a angličtiny.

  • Fjodor Michajlovič Dostojevskij: Bílé noci
  • William Shakespeare: Antonius a Kleopatra
  • W. Shakespeare: Zimní pohádka
  • W. Shakespeare: Macbeth
  • W. Shakespeare: Jak se vám líbí

Filmografie, výběr

  • 1999 Mydlibaba (záznam divadelního představení Ljuby Skořepové)
  • 1989 Člověk proti zkáze (životopisný film o Karlu Čapkovi)
  • 1979 Zadržitelný vzestup Arthura Uie (divadlo)
  • 1960 Lišák Pseudolus (TV film)
  • 1956 Robinsonka
  • 1955 Kam s ním?
  • 1955 Obušku, z pytle ven!
  • 1954 Na stříbrném zrcadle
  • 1949 Výlet pana Broučka do zlatých časů

Ocenění

  • 1968 titul zasloužilý umělec
  • 2002 Cena Thálie – Zvláštní cena Kolegia

Odkazy

Reference

Literatura

  • Šárka a Luboš Bartoškovi: Filmové profily, Filmový ústav, Praha, 1966, str. 183
  • Bohumil Bezouška: Jak jsem proskotačil život, Lunarion, Praha, 1993, str. 163, 192–3, ISBN 80-85774-08-9
  • B. Bezouška, V. Pivcová, J. Švehla: Thespidova kára Jana Pivce, Odeon, Praha, 1985, str. 162–4, 169, 260, 263, 290
  • František Černý: Hraje František Smolík, Melantrich, Praha, 1983, str. 38, 161, 326, 329, 334
  • František Černý: Měnivá tvář divadla aneb Dvě století s pražskými herci, Mladá fronta, Praha, 1978, str. 158, 221, 253, 259, 278
  • František Černý: Theater – Divadlo, Orbis, Praha, 1965, str. 105, 109, 112, 114–5, 126, 374
  • Jindřich Černý: Osudy českého divadla po druhé světové válce – Divadlo a společnost 1945–1955, Academia, Praha, 2007, str. 35–6, 51, 79, 97, 104, 123–5, 165–8, 215, 252, 274, 290, 299, 301, 353, 356, 378, 384, 386, 431, 478, ISBN 978-80-200-1502-0
  • Česká divadla : encyklopedie divadelních souborů. Praha : Divadelní ústav, 2000. 615 s. ISBN 80-7008-107-4. S. 46, 64, 115, 275–277, 304, 305, 310, 326, 327, 353, 418, 439.
  • Zdeněk Hedbávný: Divadlo Větrník, Panorama, Praha, 1988, str. 44, 49, 51–4, 56–8, 61–3, 117, 133, 153
  • Eva Högerová, Ljuba Klosová, Vladimír Justl: Faustovské srdce Karla Högera, Mladá fronta, Praha, 1994, str. 133, 182, 192–4, 244–5,269, 297, 425, 447, ISBN 80-204-0493-7
  • Eduard Kohout: DIVADLO aneb SNÁŘ, Odeon, Praha, 1975, str. 89, 96, 103, 192
  • Kolektiv autorů: Dějiny českého divadla/IV., Academia, Praha, 1983, str. 520, 525–6, 528, 536, 630, 667
  • Kolektiv autorů: Kniha o Národním divadle 1883–1963, Orbis, Praha, 1964, str. 61, 63, 66, 90, 132–3
  • Kolektiv autorů: Národní divadlo a jeho předchůdci, Academia, Praha, 1988, str. 375-6
  • V. Müller a kol.: Padesát let Městských divadel pražských 1907–1957, vyd. Ústřední národní výbor hl. m. Prahy, Praha, 1958, str. 39, 180
  • Z. Sílová, R. Hrdinová, A. Kožíková, V. Mohylová : Divadlo na Vinohradech 1907–2007 – Vinohradský ansámbl, vydalo Divadlo na Vinohradech, Praha, 2007, str. 71, 73–4, 76, 78–9, 92, 105, 179, 180, 182, 184 ISBN 978-80-239-9604-3
  • TOMEŠ, Josef, a kol. Český biografický slovník XX. století : II. díl : K–P. Praha ; Litomyšl: Paseka ; Petr Meissner, 1999. 649 s. ISBN 80-7185-246-5. S. 587. 
  • Marie Valtrová: Kronika rodu Hrušínských, Odeon, Praha, 1994, str. 170–174, 176–7, 179, 184, 187, 203, 214, 217–8, 256, 287, 356, 384, ISBN 80-207-0485-X
  • Marie Valtrová: ORNESTINUM, Slavná éra Městských divadel pražských, Brána, Praha, 2001, str. 24, 149, 164, 202, ISBN 80-7243-121-8
  • Marie Valtrová – Ota Ornest: Hraje váš tatínek ještě na housle?, Primus, Praha, 1993, str. 234–5, 242, ISBN 80-85625-19-9
  • Jiří Žák a kol.: Divadlo na Vinohradech 1907–2007 – Vinohradský příběh, vydalo Divadlo na Vinohradech, Praha, 2007, str. 131, ISBN 978-80-239-9603-6

Externí odkazy

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://archiv.narodni-divadlo.cz/umelec/3232
https://aleph.nkp.cz/F/?ccl_term=wau=jk01093410+or+wkw=jk01093410&func=find-c&local_base=skc
https://www.obalkyknih.cz/view_auth?auth_id=jk01093410
http://vufind.lib.cas.cz/Search/Results?lookfor=Jarom%C3%ADr+Pleskot+1922-2009&type=AllFields&submit=Hledat
http://www.ndbrno.cz/modules/theaterarchive/?h=person&a=detail&id=5107
https://www.csfd.cz/tvurce/3255
http://www.fdb.cz/lidi/34281.html
http://www.kinobox.cz/osoba/34281
http://www.imdb.com/name/nm0687198/
http://search.mlp.cz/?action=sOsoba&key=113368
https://aleph.nkp.cz/F/?func=find-c&local_base=aut&ccl_term=ica=jk01093410
http://isni.org/0000000078786673
https://viaf.org/viaf/83863232/
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes