Quantcast
peoplepill id: janez-debevec
JD
1 views today
1 views this week
Janez Debevec
The basics

Quick Facts

Was Writer Religious writer Lexicographer Priest
From Holy Roman Empire Austria Slovenia
Field Literature Religion Social science
Gender male
Birth 20 June 1758, Ljubljana, Ljubljana City Municipality, Slovenia
Death 10 June 1821, Žužemberk, Municipality of Žužemberk, Slovenia (aged 63 years)
Star sign Gemini
The details (from wikipedia)

Biography

Janez Debevec, slovenski rimskokatoliški duhovnik, nabožni pisatelj, šolnik, slovničar in leksikograf * 20. junij 1758, Ljubljana, † 10. junij 1821, Žužemberk.

Debevec je bil leta 1782 posvečen v duhovnika. Služboval je v Ljubljani. Sodeloval je z J.Japeljem, V. Vodnikom in J. Kopitarjem Ž. Zoisom in škofom K.Herbersteinom. Od leta 1795 do 1797 je v ljubljanskem semenišču prvi predaval slovensko slovnico.

Debevec je priredil več teoloških besedil. Za 1. del Japlovega prevoda Svetega pisma (Svetu pismu stariga testamenta, 1791) je sestavil predgovor z naslovom Govorjenje od branja S. pisma. Sam pa je na novo prevedel 2. del Nove zaveze (1804) in bil od leta 1799 član komisije za pregled prevoda Svetega pisma. Debevec je bil dejaven tudi pri pisanju šolskih učbenikov. Za šolo je izdal prevod uradne prvošolske čitanke Majhine perpovedvanja (org. Kleine Erzählungen, 1809) in sestavil abecednik Krajnski plateltof (1791). Za predavanja v bogoslovju je sestavil slovnico in nemško-slovenski slovar.

Glej tudi

  • seznam slovenskih pisateljev

Viri

  • Enciklopedija Slovenije; knjiga 16, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002

Zunanje povezave

  • Kidrič France. "Debevec Janez". Slovenski biografski leksikon. Slovenska biografija. Ljubljana: ZRC SAZU, 2013.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 06 Aug 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Janez Debevec

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes