Quantcast
peoplepill id: janez-bucar
JB
2 views today
2 views this week
Janez Bučar

Janez Bučar Slovene lawyer

Slovene lawyer
Janez Bučar
The basics

Quick Facts

Intro Slovene lawyer
Was Lawyer
From Slovenia
Type Law
Gender male
Birth 1822
Death 27 February 1859 (aged 37 years)
The details

Biography

Janez Bučar, slovenski pravnik, politik in narodni delavec, * (?) 1822, Ljubljana, † 27. februar 1859, Postojna.

Končal je študij prava na Univerzi na Dunaju in nato služboval v različnih krajih, nazadnje kot notar, odvetnik in organizator čitalnice v Postojni. Med revolucijo leta 1848 je bil osrednji slovenski politični in kulturni organizator v Ljubljani, ter pobudnik in soustanovitelj Slovenskega društva in nato njegov tajnik. Na političnem zborovanju 12. maja 1848, ko je Ljubljano obiskala delegacije prvega slovenskega političnega društva, katerega so ustanovili leta 1848 na Dunaju živeči slovenski izobraženci in ga imenovali Slovenija, je bil Bučar eden glavnih govornikov. Njegov govor je bil nato kot samostojna priloga objavljen v časopisu Laibacher Zeitung. Vodil je tudi akcijo za zbiranje podpisov k peticiji za Zedinjeno Slovenijo. Kot predstavnik najradikalnejšega krila je članke v katerih je zagovarjal slovenska politična stališča objavljal v različnih časopisih.

Viri

Glej tudi

  • seznam slovenskih politikov


The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes