Quantcast
peoplepill id: ivanka-devata
ID
1 views today
1 views this week
Ivanka Devátá

Ivanka Devátá

Czech actress
Ivanka Devátá
The basics

Quick Facts

Intro Czech actress
Is Writer Actor
From Czech Republic
Type Film, TV, Stage & Radio Literature
Gender female
Birth 27 November 1935, Prague, Czech Republic
Age 85 years
Star sign Sagittarius
Residence Žampachova, Czech Republic
Family
Spouse: Miloš Hlavica
Children: Marek Hlavica
Education
Academy of Performing Arts
Peoplepill ID ivanka-devata
The details

Biography

Ivanka Devátá (* 27. listopadu 1935 Praha) je česká herečka a spisovatelka.

Životopis

Jejím otcem byl hudební skladatel a dirigent Antonín Devátý narozený ve Skutči 12. června 1903, maminkou dcera významného skutečského továrníka. Dětství strávila v Brně, po maturitě na plzeňském gymnáziu absolvovala studium herectví na DAMU (1958) a nastoupila do angažmá v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého v Praze, kde působila až do svého odchodu do důchodu v roce 1991.

Na své mateřské scéně ztvárnila řadu divadelních rolí domácího i klasického světového repertoáru, zpočátku dívčích, později charakterních i komediálních ženských postav překypujících temperamentem, výřečností a rázností. Její herecké umění využil rozhlas, film a televize, v roce 2012 získala Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Po odchodu z divadla zahájila svou úspěšnou literární kariéru, do roku 2013 publikovala v několika vydáních 13 prozaických knih, čerpajících většinou z vlastních životních zážitků a divadelní praxe. Její povídky a fejetony nacházejí uplatnění v tisku i rozhlase.

Divadelní role, výběr

  • 1985 Vasilij Šukšin: Čáry na dlani, účetní, Realistické divadlo, režie Miroslav Krobot

Bibliografie

  • Rodinný podnik (1992, 1997, 2004, 2010)
  • Vůně posečené trávy (1994, 1996, 2005, 2010)
  • Všechny mé domovy (1995, 1997, 2013)
  • Lázeňská kúra (1997, 2004, 2010, 2012)
  • Koukám se okolo (1998, 2004, 2011)
  • Co číhá za humny (1998, 2004, 2009)
  • Soužití k zabití (s Miroslavem Plzákem, 2000, 2003, 2006, 2010)
  • V oblaku dezinfekce (2001, 2005, 2008)
  • Jen jednou mladá (2003, 2008, 2011)
  • Pravé domácí (s Jiřím Devátým, 2004)
  • Koukám a co nevidím (2005, 2010)
  • Mezi nebem a peklem (2010)
  • Jak jsem se zbláznila (2013)
  • Radši nekoukat (2014)
  • Kde spí lufťáci (2018)

Filmografie, výběr

  • 2012
    • Školní výlet
  • 2007
    • Velmi křehké vztahy
  • 2006
    • Nadměrné maličkosti: Učitelky s praxí
  • 2004
    • Rodinná pouta
  • 1994
    • O zvířatech a lidech
  • 1993
    • Anička s lískovými oříšky
  • 1991
    • Pochodeň
  • 1989
    • Případ pro zvláštní skupinu
  • 1986
    • O Popelákovi
  • 1985
    • Synové a dcery Jakuba skláře
  • 1983
    • Stopy zločinu: Alibi jako řemen
  • 1980
    • Nezralé maliny
  • 1979
    • Dnes v jednom domě
    • Kdo přichází před půlnocí
  • 1978
    • Cesta domů
    • Polská krev
    • Stopař
  • 1977
    • Nemocnice na kraji města
  • 1975
    • Vlčí halíř
  • 1974
    • Padla kosa na kámen
    • 30 případů majora Zemana
  • 1972
    • Pohádkový zeměpis
    • Svatá noc
  • 1970
    • Velká neznámá
  • 1968
    • Hříšní lidé města pražského
    • Nejlepší ženská mého života
  • 1967
    • Amatér
    • Obrácení Ferdyše Pištory
  • 1965
    • Samota
  • 1964
    • Táto, sežeň štěně!
  • 1963
    • I. třída
  • 1960
    • Černá sobota
  • 1959
    • Mstitel
    • Rodina Bláhova
  • 1958
    • Povodeň
  • 1957
    • V proudech

Osobní život

Ivanka Devátá je bývalá manželka herce a malíře Miloše Hlavici a herce Josefa Vinkláře, matka Marka Hlavici a Adama Vinkláře.

Odkazy

Reference

Literatura

  • Česká divadla : encyklopedie divadelních souborů. Praha : Divadelní ústav, 2000. 615 s. ISBN 80-7008-107-4. S. 228, 229.
  • FIKEJZ, Miloš. Český film : herci a herečky. I. díl : A–K. 1. vydání (dotisk). Praha : Libri, 2009. 750 s. ISBN 978-80-7277-332-9. S. 190–191.
  • Kdo je kdo : 91/92 : Česká republika, federální orgány ČSFR. Díl 1, A–M. Praha: Kdo je kdo, 1991. 636 s. ISBN 80-901103-0-4. S. 149. 
  • Kdo je kdo = Who is who : osobnosti české současnosti : 5000 životopisů / (Michael Třeštík editor). 5. vyd. Praha: Agentura Kdo je kdo, 2005. 775 s. ISBN 80-902586-9-7. S. 102. 

Externí odkazy

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 18 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
https://aleph.nkp.cz/F/?ccl_term=wau=jn19990209138+or+wkw=jn19990209138&func=find-c&local_base=skc
https://www.csfd.cz/tvurce/9055
http://www.fdb.cz/lidi/18650.html
http://www.kinobox.cz/osoba/18650
http://www.imdb.com/name/nm0223004/
http://dabingforum.cz/viewtopic.php?f=30&t=10303
http://www.iprima.cz/prostreno/ucastnici/ivanka-devata
http://www.rozhlas.cz/pardubice/jolana/_zprava/ivanka-devata-herecka-a-spisovatelka--1301920
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1186000189-13-komnata/211562210800015-13-komnata-ivanky-devate/
https://aleph.nkp.cz/F/?func=find-c&local_base=aut&ccl_term=ica=jn19990209138
http://d-nb.info/gnd/119395355
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes