Quantcast
peoplepill id: ivan-baltov
IB
1 views today
1 views this week
Ivan Baltov

Ivan Baltov

Bulgarian revolutionary
Ivan Baltov
The basics

Quick Facts

Intro Bulgarian revolutionary
Was Revolutionary
From Bulgaria
Type Activism Military
Gender male
Birth 1845
Death 1923, Plovdiv, Bulgaria (aged 78 years)
Peoplepill ID ivan-baltov
The details (from wikipedia)

Biography

Иван Ангелов Балтов е български революционер.

Той е син на видния стрелчански търговец Ангел Балтов. Учил си в родното село при даскал Поликарп Чукльов, и от малък започнал да помага на баща си в търговията. Още преди да бъде основат комитет в Стрелча, Иван Балтов бил посветен в революционното дело и имал връзки с пловдивските бунтовници. По разкази на стари стрелчавци Иван довел Левски в селото със собствената си покрита талига и го стоварил пред дядо Стойновия хан като случаен пътник. Избран е представител на селото си на Оборищенството събрание от членовете на възобновения от Бенковски комитет. Когато избухнало въстанието Ангел Балтов бил назначен за стотник на стрелчанските въстаници, чийто войвода бил Панайот Волов. На неговата част („сотня“) била дадена заповед от Бенковски да се обсади турската махала в Стрелча, и българите успели да принудят башибозуците да се барикадират в селската джамия. По-късно Иван Батов и дружината му участвали във всички сражения с башибозука край Стрелча, Клисура и Карлово. След предаването на Копривщица турците арестуват цялото семейство на Ангел Балтов. Единствено брат му Тодор успял да избяга в Средна гора. Те били откарани в Пазарджик, а оттам в Пловдив. Преди да влязат в града Иван Балтов успял да се изплъзне от конвоя, но бил заловен от заптиетата и откаран в Одринския затвор. След амнистията от 31 юли 1876 г. семейство не се завърнало в Стрелча. Иван се заселил в Пловдив и отворил хан в Каршияка.

Източници

„Оборищенци“ (Сборник от исторически очерци за народните представители на Оборище през 1876 година), редакция и съставителство Христо М. Йонков, ДВИ, С., 1972.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 24 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes