Quantcast
peoplepill id: iva-brescak
IB
3 views today
3 views this week
Iva Breščak
Writer

Iva Breščak

Iva Breščak
The basics

Quick Facts

Intro Writer
Was Writer Journalist Opinion journalist
From Slovenia Socialist Federal Republic of Yugoslavia Italy Austria-Hungary Serbia Croatia
Field Journalism Literature
Gender female
Birth 18 June 1905, Dobravlje, Ajdovščina Municipality, Slovenia
Death 17 December 1991, Ajdovščina, Ajdovščina Municipality, Slovenia (aged 86 years)
Star sign Gemini
Family
Siblings: Stanko Breščak
The details (from wikipedia)

Biography

Iva Breščak, slovenska pisateljica in publicistka, * 13. junij 1905, Dobravlje, Ajdovščina, † 17. december 1991.

Življenje in delo

Rodila se je v slovenski kmečki družini v kateri je bilo štirinajst otrok. Ljudsko šolo je obiskovala v rojstnem kraju (1911-1918), nato pa triletno trgovsko šolo v Portogruaru pri Benetkah, kjer je skupaj z bratom Mirom živela pri sestri Tei. Leta 1928 se je preselila v Milano. Semkaj je prišlo še več njenih bratov in sester. Literarno je začela delovati že leta 1923, ko so bili v Novi Reviji in Ženskem svetu objavljeni njeni prvi članki s portreti sodobnikov ter o gospodinjstvu. Pomembni pa so njeni prozni teksti: novele in črtice: npr. Malù, Dina ima prijatelja, Bela roka brez zapestnice, Njen obraz, Življenje matere Rozalije in drugi. Proti koncu 30-tih let 20. stoletja je Mohorjeva družba v Gorici sprejela v program za redno knjižno zbirko leta 1940 zbirko njenih novel, ki naj bi izšle pod naslovom Ogenj. Knjiga je imela posebno usodo: bila je tiskana junija 1940, vendar ni nikoli izšla ker to fašistične oblasti niso dovolile. Ohranilo se je le nekaj izvodov, ostalo pa je tiskarna poslala v razrez za star papir. Večje število njenih rokopisov pa je bilo uničenih ob bombardiranju Milana 20. oktobra 1944.

Viri

  1. Primorski slovenski biografski leksikon. Goriška Mohorjeva družba, Gorica 1974-1994. ()

Glej tudi

  • seznam slovenskih pisateljev

Zunanje povezave

Brecelj Marijan. "Breščak Iva". Primorski slovenski biografski leksikon. Slovenska biografija. Ljubljana: ZRC SAZU, 2013.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 09 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Iva Breščak

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes