peoplepill id: iorgu-steriu
IS
Romania
1 views today
1 views this week
Iorgu Steriu
comerciante rumanu (1873–1947)

Iorgu Steriu

The basics

Quick Facts

Intro
comerciante rumanu (1873–1947)
Work field
Gender
Male
Birth
Place of birth
Ottoman Empire
Place of death
Bucharest
Age
74 years
Iorgu Steriu
The details (from wikipedia)

Biography

Iorgu Steriu
Iorgu Steriu
Date personale
Născut1873
Pleasa, Imperiul Otoman
Decedat31 august 1947, (74 de ani)
București, România
PărințiConstantin (Costa) Steriu
Copii1 băiat (Nicu), 1 fată (?)
NaționalitateAromână
CetățenieIorgu Steriu România Iorgu Steriu
OcupațieNegustor, antreprenor
Activitate
Cunoscut pentruGradina-restaurant„Luzana”,
Semnătură
Iorgu Steriu

Iorgu Steriu (n. 1873, Pleasa, Imperiul Otoman — d. 31 august 1947, București, România) a fost un priceput comerciant și proprietar de restaurante aromân (fărșerot) din prima jumătate a secolului XX din București. Machedon capabil, în tot ceea ce a întreprins Steriu a dat dovadă de curaj și de o rara energie, ajungând în fruntea fărșeroților si a coloniei aromânești din București.

Conform celor consemnate de profesorul Rostás Zoltán din amintirile lui Anastase Nasta, pe plan politic Steriu a ocupat funcția de prim-ajutor (viceprimar) al primarului Capitalei.

Biografie

Familia

Tatăl său Constantin (Costa) a fost consemnat ca fiind primar în Armiro din Tesalia, Grecia în 1874-1875 (tot în același an acesta apare însă și deținând o cafenea precum si ca arendaș at hotelului „Patria” din București).

Pe lângă un fiu numit Nicu, Iorgu Steriu a avut și o fiică, aceasta căsătorindu-se tot cu un aromân numit Țovaru, medic.

Cariera

Și-a început activitatea comercială în 1892 cu negoțul de coloniale, vândute pe Lipscani și în alte centre (Pasajul Villacrosse, Hotel de France, Calea Moșilor, strada Doamnei, Calea Rahovei, strada Academiei Regale, Capul Podului, la Șosea și pe strada Carol. Prin anul 1897 acesta deținea deja restaurant și berărie, pentru ca în 1916 să fie proprietarul unui retaurant renumit, numit „Carpați” (situat pe locul actualului bloc cu libraria Eminescu). Alte restaurante pe care le-a deținut au fost pe Calea Victoriei colț cu Știrbey Vodă și pe strada Câmpineanu.

Iorgu Steriu
Actul de inaugurare din 1927 al localului „Luzana”

Cea mai de seamă realizare a sa a fost însă gradina-restaurant „Luzana”, afacere în care a fost secondat de fiul său Nicu.

Pe vremuri, terenului pe care s-a construit restaurantul lui Steriu i s-a mai spus și „Grădina de sub Mitropolie”, din ea desprizându-se pe lângă proprietatea aromânului și grădina-restaurant „Pariziana”. Clădirea grădinii-restaurant „Luzana” a fost începută în 1919 și a fost finalizată în 1927, fiind construită după planurile ginerelui lui Steriu – Achile Ghiaciu. Avea o suprafață de 4.300 mși o instalatie mecanică unica în România acelor vremuri (cu fabrică de gheață și spălătorie mecanică de rufe și vase), iar salonul restaurantului era minunat decorat. Situată pe strada 11 iunie între Mitropolie și Parcul Carol I, la data deschiderii era printre cele mai dotate din epocă, fiind frecventată des de protipendada bucureșteană (actual clădirea este sediul Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”).

Relația cu aromânii din Balcani

Fiind aromân de origine, s-a dovedit a fi un mare filantrop și sprijinitor al cauzei românești în Balcani. Pictura și catapeteasma bisericii românești din orașul Corița (Korça, Albania astăzi) – situat lângă Pleasa, au fost executate la București pe cheltuiala sa, iar prin 1923 acesta a fost înregistrat ca înzestrând școala din Vodena (situată în zona Macedoniei, localitate astăzi cu numele de Edessa, din Grecia) cu o bogată bibliotecă populară.

Note

Iorgu Steriu
Meniu personalizat al restaurantului „Luzana”

Bibliografie

  • Hâciu; Anastase; Aromânii; Tipografia Cartea Putnei; Focșani; 1936; pp. 143, 424, 497
  • Capidan, Th.; Fărșeroții; Dacoromania – Buletinul „Muzeului Limbei Române”, Anul VI 1929-1930; Ed. Cartea Românească; București; 1931, pp. 1-210

Legături externe

  • Lupescu, Bogdan; [Istorie într-un sertar de scrin]; Formula As, 1286/2017;
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 31 Jul 2019. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Iorgu Steriu is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
Iorgu Steriu
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes