Quantcast
IFIV
Spain
101 views this week
Ignasi Faura i Ventosa

Ignasi Faura i Ventosa

The basics
About
Countries Spain
Gender male
Birth Barcelona
The details
Biography

Ignasi Faura i Ventosa neix a Barcelona el 21 d’octubre de 1945, essent el fill menor del matrimoni format pel Notari Josep Maria Faura Ubach i Maria Antònia Ventosa Serra, que van tenir altres dos fills, Josep Anton i Montserrat. L’any 1969 contrau núpcies amb Anna Grau Hoyos, i fruit del matrimoni tenen dos fills, Pep i Claudi.

Passa la seva infantesa entre Barcelona, Vallvidrera i la Serra de l’Ubach, on la família hi tenia una masia. Nascut al sí d’una família catòlica practicant, des de molt jove s’implica en moviments socials catòlics, que l’aboquen a qüestionar les desigualtats socials i la manca de llibertats de l’època, passant a militar activament en diverses organitzacions d’esquerra, i va ser secretari general de 1975 a 1983 de l'Organització Comunista Bandera Roja (1975 - 1983), reelegit al 1r, 2n i 3r Congrés de l'OCBR (1975, 1976 i 1979, respectivament).

Estudiant de dret a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, per la seva militància va ser inclòs en el col·lectiu d’estudiants als quals els professorat més compromesos amb la ideologia franquista, liderats per Miguel Fénech Navarro, els vetés d’obtenir la llicenciatura, fins ja entrats els anys vuitanta del segle vint.

Professionalment comença treballant a Banca Catalana, on organitza un Comitè d’Empresa per defensar els drets dels treballadors. Un cop obté la llicenciatura l’any el 4 d’octubre de 1983 es col·legia com a advocat en exercici a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, exercint els primers anys com a advocat laboralista. Però ben aviat es vincula als moviments cooperatius, com les FOCC, i dedica la seva carrera professional a la defensa i l’assessorament de les cooperatives i les seves organitzacions representatives, fundant diversos despatxos d’advocats, alguns d’ells com a cooperatives de treball.

Durant els anys 80 del segle XX junt amb altres actors, negocia amb els governs socialistes vies de recuperació del patrimoni històric confiscat a les cooperatives durant la dictadura franquista, projecte que cristal·litza en la societat INBERCOOP, que permeté que algunes de les cooperatives de consum, fundades en els primers anys del segle, recuperessin la seva activitat.

En aquesta època forma part de TR3S-C, SCCL una cooperativa de treball formada per advocats i economistes, la qual abandona l’any 1990, continuant el seu exercici professional com a advocat especialista en dret societari, entitats de l’economia social i dret del consum, alhora que impulsa la creació de la CONFEDERACIÓN ESPAÑOLA DE COOPERATIVAS DE CONSUMIDORES Y USUARIOS, HISPACOOP, essent Secretari Tècnic d’aquesta fins l’any 2010 i membre de la Junta Consultiva en matèria Fiscal de Cooperatives del Ministerio de Hacienda, membre de la Comissió Ejecutiva de CEPES i Vicepresident i membre del Consell Directiu d’EUROCOOP, Conseller del Consejo Económico y Social, en representació del cooperativisme y el tercer sector, membre del Consejo Assesor de la Energia Eléctrica de la CNE i com a membre del Consell de redacció de la revista CONSUMO editada per l’INSTITUTO NACIONAL DEL CONSUMO, i formant part de les comissions redactores de diverses normes legals sobre cooperatives, com la Ley General de Cooperativas de 1987 o la Llei 10/1990 per la qual es regula l’Estatut Fiscal de les Societats Cooperatives, conjugant aquestes activitats amb l’exercici professional com a advocat en diversos despatxos fundats per ell, com FAURA-MARTI ADVOCATS ASSOCIATS, FAURA X GRAU i actualment com a soci fundador i Vicepresident de FGC ADVOCATS, SCCL, a més d’implicar-se personalment amb diversos projectes cooperatius i de l’economia social, formant part com a Patró de Fundación EROSKI, Fundació CONFAVC o FUNDACIÓ PRIVADA SALUT MENTAL CATALUNYA i organitzacions sense finalitat lucrativa, com el Codi Ètic de les Associacions de Barcelona del qual n’ha estat secretari fins al 2017.

Ignasi Faura ha conjugat la seva activitat professional i el seu activisme cooperatiu amb la docència, essent col·laborador en cursos de postgrau de la Universitat de Barcelona, Universidad Autónoma de Madrid i Universitat Autònoma de Barcelona.

Publicacions destacades:

Codirector del Informe-memoria de la Economía Social 1999, editada por CEPES-CIRIEC y patrocinada por el Ministerio de Trabajo

  1. Coordinador de Consumidores activos: experiencias cooperativas para el siglo XXI. Editorial Icaria.
  2. Coordinador de  La economía social y el tercer sector. España y el entorno europeo.  Ed. Fundación ONCE, 2003.
  3. Coordinador de l’obra col·lectiva LA ECONOMIA SOCIAL Y EL TERCER SECTOR, Ed. Escuela Libre Editorial, Madrid, 2003 
  4. Coautor de "Los resultados cooperativos y extracooperativos" en l’obra col·lectiva  LA PARTICIPACIÓN DE LOS SOCIOS TRABAJADORES EN LOS RESULTADOS DE LA COOPERATIVA, Ed. Ezai Fundazioa, Oñati, 2003.
  5. Autor del Llibre L’ECONOMIA SOCIAL CATALANA ALS INICS DEL SEGLE XX. Cooperació Solidaritat i Valors. Pagès Editors, 2015.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes