Quantcast
peoplepill id: herman-vos-burgemeester-woerden
HV
1 views today
1 views this week
Herman Vos (burgemeester Woerden)
Nederlands burgemeester

Herman Vos (burgemeester Woerden)

Herman Vos (burgemeester Woerden)
The basics

Quick Facts

Intro Nederlands burgemeester
Is Politician
From Netherlands
Field Politics
Gender male
Herman Vos (burgemeester Woerden)
The details (from wikipedia)

Biography

Hermanus Hendrikus Cornelis (Herman) Vos (Wormen, 26 april 1910 – 31 augustus 1965) was een Nederlands politicus.

Hij werd geboren in een buurtschap in de gemeente Apeldoorn als zoon van Christiaan Vos (1883-19??; spoorwegarbeider) en Jans Koopman (1880-19??). Hij bezocht de hbs in Apeldoorn en ging in 1927 naar Amsterdam waar hij onder meer werkzaam was bij de Nederlandsch-Indische Handelsbank. In 1931 werd hij benoemd tot reserve-twee-luitenant en eind 1935 volgde promotie tot reserve-eerste-luitenant bij het 8e Regiment Infanterie. In mei 1940 was nam hij als zodanig deel aan de gevechten tijdens de Slag om de Grebbeberg. In april 1943 gelaste de Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden Friedrich Christiansen de terugvoering in krijgsgevangenschap van onder andere Nederlandse reserve-officieren waarop Vos onderdook. Na de bevrijding trad hij toe tot de staf van Prins Bernhard en kreeg als opdracht om uit vrijwilligers van de Binnenlandse Strijdkrachten van Amsterdam en Het Gooi een groep samen te stellen die in Nederlands-Indië ingezet kon worden. Als reserve-majoor en commandant van het 2e bataljon 7e Regiment Infanterie vertrok hij begin 1946 naar Engeland voor een training en daarna gingen ze als OVW'er naar Nederlands-Indië. In de buurt van Semarang raakte hij eind juli 1946 tijdens een actie ernstig gewond waarna hij de militaire dienst verliet. Terug in Nederland ging hij als volontair werken bij de gemeentesecretarie van Enkhuizen. Midden 1947 werd Vos de burgemeester van de gemeenten Waarder, Barwoutswaarder en Rietveld. In 1951 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Woerden. Tijdens dat burgemeesterschap overleed hij in 1965 op 55-jarige leeftijd.

In Woerden is de Burgemeester Vosbrug naar hem vernoemd.

Voorganger:
M.J.E. Kwint
Burgemeester van Waarder
1947 - 1951
Opvolger:
A. van Walsum (wnd)
Voorganger:
M.J.E. Kwint
Burgemeester van Barwoutswaarder
1947 - 1951
Opvolger:
A. van Walsum (wnd)
Voorganger:
M.J.E. Kwint
Burgemeester van Rietveld
1947 - 1951
Opvolger:
A. van Walsum (wnd)
Voorganger:
H.G. van Kempen
Burgemeester van Woerden
1951 - 1965
Opvolger:
B.G.H. ter Haar Romeny
Zie de categorie Herman Vos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 17 Apr 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes