Quantcast
peoplepill id: henri-peteri
HP
1 views today
1 views this week
Henri Peteri

Henri Peteri

Dutch inventor
Henri Peteri
The basics

Quick Facts

Intro Dutch inventor
Was Inventor
From Belgium Netherlands
Type Business
Gender male
Birth 1 January 1918
Death 1 January 2007 (aged 89 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Ir. Henri Bernhard Peteri (1918 - 2007) was een Nederlandse Engelandvaarder, natuurkundige en uitvinder.

Oorlogsjaren

Engelandvaart

Peteri studeerde aan de Technische Hogeschool Delft toen de oorlog uitbrak. Als soldaat van de TH-compagnie vocht hij tegen de Duitse luchtlandingstroepen waarvoor hij met een Bronzen Kruis gedecoreerd werd. In 1941 vatte hij het plan op om naar Engeland te vluchten om een bijdrage aan de strijd tegen de Duitsers te leveren. Toen zich in de nazomer een geschikt moment voordeed stak hij met zijn broer Willem Peteri in een opvouwbare tweepersoonskano vanuit Katwijk de Noordzee over. Na 56 uur bereikten zij op 21 september 1941 de Engelse kust bij Sizewell in Suffolk.

Voor zover bekend hebben 38 jongens de overtocht in een kano gewaagd. In totaal zijn er acht van hen aangekomen: de Peteri's, Coen de Iongh en Robbie Cohen (20 juni 1941), Jaap van Hamel en Ruud van Daalen Wetters (20 juni 1941) en Armand Maassen en Jan Jacob van Rietschoten (sept. 1941). Van deze acht hebben er slechts drie de oorlog overleefd, Willem en Henri Peteri en Van Daalen Wetters.

Marine

Het grootste deel van de oorlog voer Peteri op Hr. Ms. Jacob van Heemskerck, die zowel in de Middellandse Zee als op de Indische Oceaan haar bijdrage leverde tegen de Duitsers en de Japanners. Door motorpech liep de Heemskerck de Slag in de Javazee mis. Zijn broer Willem had minder geluk. De Motor Gun Boat (MGB 78) waarop hij als burger een nachtelijke patrouille maakte naar de Zeeuwse kust werd getorpedeerd. Hij zwom naar de kust en werd door de Duitsers, omdat hij geen uniform droeg, als spion naar Berlijn gestuurd. Na eerst drie weken in een dodencel gezeten te hebben, heeft hij de rest van de oorlog in een krijgsgevangenkamp doorgebracht.

Na de oorlog

Peteri werkte als natuurkundige bij Unilever en was in de jaren 70 betrokken bij de ontwikkeling van instant-soep. Hij ontwikkelde voor eigen rekening een kokendwaterkraan en kreeg daarop in 1978 octrooi. In 1985 startte hij met twee zoons een bedrijf dat deze kranen op de markt bracht.

Monument Engelandvaarders

Han Peteri nam het initiatief tot het oprichten van een monument op de plaats van hun landing in 1941. Het monument bestaat uit drie bronzen peddels waarvan er eentje 'geknakt' is. De peddels, die afgietsels zijn van de originele, symboliseren aldus zowel geslaagde als mislukte pogingen. Op het monument staat ook een tekst waarmee degenen die succesvol waren en zij die het niet gehaald hebben herdacht worden. Peteri overleed in 2007 waardoor hij de onthulling niet meer kon meemaken, zijn echtgenote Betty Peteri-Peet en hun zoon Niels hebben het monument alsnog onthuld op 22 juni 2009 (Engelse Armed Forces Day), in aanwezigheid van zeven Engelandvaarders: Rudi Hemmes, Charles Bartelings, Philip Jacobs, Jaap van Mesdag, Ernst Sillem, Jan Staal en Eddie Jonker.

Het monument is geschonken door Quooker UK Ltd, een dochter van het bedrijf dat Henri Peteri na de oorlog heeft opgericht.

Monument aan de kust bij Sizewell, Suffolk, Verenigd Koninkrijk

Op een van de peddels van het monument staat de volgende tekst:

In memory of the thirty-two young Dutchmen
who tried to escape to England by kayak
during World War II to join the Allied Forces.
Eight of them reached the English coast.

The last living survivor dedicated this memorial
to his brothers in arms who were less fortunate
he reached England - and freedom -
on this beach on 21 september 1941.

1rightarrow blue.svg zie ook Lijst van Engelandvaarders
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes