peoplepill id: henk-ridder
HR
Netherlands
1 views today
1 views this week
Henk Ridder
Dutch resistance fighter

Henk Ridder

The basics

Quick Facts

Intro
Dutch resistance fighter
Work field
Gender
Male
Age
26 years
The details (from wikipedia)

Biography

Hendrik (Henk) Ridder (Thesinge, 4 februari 1918 - Westerbork, 28 oktober 1944) was een Nederlandse verzetsstrijder.

Biografie

Ridder was een zoon van de landarbeider Geert Ridder en Martje Vegter. Hij was ongehuwd.

Ridder trad in het begin van 1943 toe tot het verzet, daartoe gedreven door zijn geloofsovertuiging en uit vaderlandsliefde. Hij was gereformeerd. Ridder had een leidinggevende functie in het verzet. Zo was hij onder andere in begin 1943 rayonleider in het Westerkwartier. In augustus van dat jaar had hij de leiding van het gewapend verzet in de provincie en in de zomer van 1944 vormde hij met Tonnie Leger en Jo Boltjes een knokploeg (KP). In augustus van dat jaar werd hij provinciaal leider van de KP. Vervolgens werd hij, als opvolger van Frits Brander provinciaal leider van de KP sabotage. Hij organiseerde zeven ploegen van circa 20 man. Ten slotte werd hij rayonverzorger van het Nationaal Steunfonds (NSF). Ridder hielp in de Tweede Wereldoorlog duizenden mensen in de provincie aan onderduikadressen.

Ridder voerde als schuilnamen: Henk de Vries, Dick, Gerrit Bos en De zegepraal.

Ridder werd op 18 oktober 1944 door de Sicherheitsdienst (SD) in Groningen gearresteerd en gevangengezet op het Scholtenhuis aldaar. Na het ondergaan van talrijke martelingen door o.a. de SD'ers Robert Lehnhoff en Zacharias Sleijfer, werd hij op 28 oktober daaropvolgend gefusilleerd in Kamp Westerbork. Ridder had niets losgelaten. Op 2 november 1944 werd zijn stoffelijk overschot herbegraven op het Esserveld te Groningen.

Ter herinnering aan Ridder werd kort na de oorlog in zijn geboortedorp Thesinge een plein naar hem genoemd. Op 4 mei 2008 is onder grote belangstelling op de Smidshouk aldaar een monument ter herinnering aan hem onthuld. Het monument is gemaakt door de beeldhouwer Herbert Koekkoek. Het stelt voor een bladzijde uit het liedboek (voor de Gereformeerde Kerken) waar Hendrik Ridder graag uit zong. Het blad is afgescheurd, net als zijn leven. Hij werd in 1944 in Kamp Westerbork gefusilleerd.

Externe link

http://www.scholtenhuis.nl

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Henk Ridder is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Henk Ridder
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes