Quantcast
peoplepill id: hasan-masurica
HM
2 views today
2 views this week
Hasan Masurica
Albanian architect, scientist, engineer, inventor and inventor

Hasan Masurica

Hasan Masurica
The basics

Quick Facts

Intro Albanian architect, scientist, engineer, inventor and inventor
Was Architect Inventor
From Albania
Field Business Engineering
Gender male
Birth 1882
Death 1942 (aged 60 years)
The details (from wikipedia)

Biography

Hasan Masurica (22 janar 1869 - 1942) ishte arkitektë, shkencëtar, inxhinierë, shpikës dhe myezin shqiptarë, i cili konsiderohet një nga shpikësit kryesorë dhe figurat e spikatura të shkencës në fund të viteve 1880 dhe fillim të viteve 1900. Masurica është i njohur për ndërtimin e një aeroplani prej plepit. Thuhet se aeroplani ka fluturuar rreth 50-70 metra. Kjo ishte bërë në vitin 1889, kur Hasani ishte 30 vjeç.

Biografia

Paraardhësit e mulla Hasan Masuricës u zhvendosën rreth vitit 1860 afër Vranjës. Bajrami, i pari i famijes Masurica ishte poashtu myezin. Djali i tij Islami, ishte poashtu myezin. Mulla Barjam Masurica jetoi dhe vdiq në Gjilan, gjithashtu edhe djali i tij Islami. Hasani ishte i pari prej katër djemëve. Vëllezërit e tij ishin Shabani myezin dhe oficerë, Hyseni dhe Salihu të dytë ishin myezinë. Hyseni dhe Shabani jetoi dhe punoi në Turqi, përderisa Hasani i'u kushtua punës së tij në vendlindjen e tij.

Ai përfundoi shkollën fillore "Ruzhdie" në Gjilan me notat më të jashtëzakonshme përfshirë 10 në gjuhën arabe, 9 në vizatime teknike, 9 në histori, gjeografi, truqisht. Në moshën 14 vjeçare, ai përfundoi shkollën e tij dhe nuk i vazhdoi studimet, por qëndroi në shtëpinë tij. Ai kishte pasion për lexim, e cila u tregua nga një librari masive që kishin mbajtur gjyshi dhe babai i tij. (Libraria më vonë u dogj nga forcat bullgare që dogjën shtëpinë e Mulla Hasanit në vitin 1916).

Ai më vonë u fejuan me Rizan (gruaja e tij), vajza e mullas Jakupit të Desivojcës. Dëshira e tij për arsim, megjithëse më vonë u përmbush kur u regjistrua në Shkollën Pedagogjike të Shkupit. Ai nuk ka hyrë në një provim pranues për shkak të notave të shkëlqyera në shkollën e tij fillore.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 22 Jan 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Hasan Masurica

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes