Quantcast
GB
1 views today
1 views this week
Guillem Borrell

Guillem Borrell

The basics
Quick Facts
Occupations Jurist
Type Law
Gender male
The details
Biography

Guillem Borrell fou un jutge medieval, un dels tres que intervingueren en l'assemblea de promulgació dels Usatges.

Era fill d'Adalaida, prestà homenatge als comtes Ramon Berenguer I i Isabel en data indeterminada --havia d'ésser entre els anys 1039 i 1050-- i figura en els convenis entre l'esmentat comte i la seva àvia Ermessenda de Carcassona, de l'any 1056.

Josep Gudiol i Cunill ha pogut aplegar-ne algunes dades més. Aquest autor creu que el jutge Guillem Borrell dels Usatges pot ésser identificat amb un jutge que apareix diverses vegades en la documentació eclesiàstica vigatana del segle XI i principis del següent (en les dates extremes de 1079 i 1111). Aquest jutge vigatà signa amb una espècie de vers lleoní, seguint un costum relativament estès entre els personatges de l'època. La seva subscripció diu: «Judex Guilelmus † hoc confirmo legibus». Corroboren la identificació feta per Gudiol uns mots del darrer document conegut del jutge (21 de gener del 1111) on es diu que fou autoritzat «secundum ordinationem Guilelmi Borrell juducis». Ací apareix el mateix cognom que surt en els Usatges.

És de pensar que Guillem Borrell pertanyia a la jerarquia eclesiàstica, com un dels jutges habilitats pels bisbes de Vic, ja que intervingué en els testaments sacramentals que tingueren publicació en aquella catedral. Tanmateix, no apareix enlloc confirmada clarament la seva qualitat d'eclesiàstic.

Hom sap que la primera compilació general dels Usatges va ésser feta, poc després de la mort de Ramon Berenguer I, per un dels jutges que són anomenats en un dels articles. És possible que aquest jutge fos Guillem Borrell. En tot cas, havia d'ésser ell o el seu company Guillem Marc, ja que Ponç Bonfill Marc ja havia mort, probablement abans del 1068.

Bibliografia

  • Història de Catalunya de Rovira i Virgili, Volum IV, pàg. 220. Editorial la Gran Enciclopedia Vasca ISBN 84-248-0322-1
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0011536.xml
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes