Quantcast
peoplepill id: gherardo-walter-zaban
GWZ
1 views today
1 views this week
Gherardo Walter Zaban

Gherardo Walter Zaban

Gherardo Walter Zaban
The basics

Quick Facts

Was Priest
From Slovenia Serbia Croatia
Type Religion
Gender male
Birth 4 April 1918
Death 26 June 1994 (aged 76 years)
Star sign Aries
The details (from wikipedia)

Biography

Gherardo Walter Zaban, italijanski rimskokatoliški duhovnik, slovenskega rodu, * 4. april 1918, Podklap, Beneška Slovenija, † 26. junij 1994, Čedad, Italija.

Življenje in delo

Rodil se je v slovenski družini v kraju Podklap (ital. Canal di Grivò, občina Faedis). Že kot otrok je s stari odšel v Francijo, kjer je končal gimnazijo in v Reimsu stopil v bogoslovno semenišče. Leta 1940 se je za kratek čas vrnil v rojstno vas, druga svetovna vojna pa ga je prisilila, da je ostal v Kraljevini Italiji. V Vidmu je končal bogoslovje in bil leta 1943 posvečen v duhovnika.

Beneška Slovenija je imela mnogo ljudi slovenskega rodu, ki so se odlikovali na različnih področjih. Tudi Zaban je bil eden izmed njih. Čeprav so starši govorili domače narečje, on pa slovenskemu jeziku ni bil naklonjen, pa je kljub temu ves čas stal ob strani svojim ljudem in jim pomagal. Kot kaplan je služboval v Arbeču (sedaj ital. Erbezzo). Ker je bil zaveden narodni delavec je z oblastmi večkrat prišel v spor. Leta 1948 je bil prestavljen za župnika v Landar (ital. Antro) in tam ostal 21 let. Tu je obnovil župnijsko cerkvico sv. Silvestra in cerkvico sv. Duha na Vrhu (ital. Spignon), dal zgraditi kinodvorano in postaviti nov oltar v cerkvici sv. Jakoba v Bijačeh (ita. Baicis, občina Pulfero). Veliko skrb pa je posvetil turizmu. Po načrtih arhitekta Valentina Caharije Simonittija, ter denarno pomočjo dežele Furlanije - Julijske krajine in domačinov je dal preurediti Landarsko jamo in ta zgodovinski spomenik v nadiški dolini odprl javnosti. Leta 1969 je postal vojaški kaplan v Čedadu, kjer je ostal do upokojitve 1984.

Viri

  1. Primorski slovenski biografski leksikon. Goriška Mohorjeva družba, Gorica 1974-1994.

Glej tudi

  • seznam slovenskih rimskokatoliških duhovnikov
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 25 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes