Quantcast
peoplepill id: georgi-spanchevski
GS
1 views today
2 views this week
Georgi Spanchevski

Georgi Spanchevski

Bulgarian revolutionary
Georgi Spanchevski
The basics

Quick Facts

Intro Bulgarian revolutionary
Was Revolutionary
From Bulgaria
Type Activism Military
Gender male
Birth 1895
Death July 1931 (aged 36 years)
Peoplepill ID georgi-spanchevski
Georgi Spanchevski
The details (from wikipedia)

Biography

Тази статия е за дееца на ВМРО в Кочанско. За дееца на ВМОРО в Мелнишко вижте Георги Спанчовалията.

Георги Йосифов Спанчевски е български революционер, кочански подвойвода на Вътрешната македонска революционна организация.

Биография

Георги Йосифов е роден в село Спанчево, Кочанско. Произхожда от семейството на заможен селянин. Още като дете той е куриер на ВМОРО. По време на Първата световна война Спанчевски е ефрейтор в българската войска и се отличава с участието си в щурмовите дружини.

През 1918 година Спанчевски се завръща в родното си село, където е избран за кмет. Тъй като противодейства на сръбските власти, влиза в конфликт с тях, многократно е пребиван и в крайна сметка е принуден да премине в нелегалност. Спанчевски съдейства на четите на Любомир Весов и Илия Кушев.

През 1924 година на пазара във Виница Георги Спанчевски изпълнява смъртната присъда над ренегата на ВМРО, сътрудничещ на сръбските власти Мите Суджукаро. След това е четник при кочанския войвода Ефтим Полски, през 1925 година участва в тежкото сражение при Бигла, последвано от сраженията при Танатарци, Плачковица, Пантелей и други.

На 28 юли 1926 година с чета от 12 души води сражение със сръбски жандармеристи на Цървен камен в Осоговска планина. От четниците двама са убити, а трима ранени, докато сърбите дават 26 убити и 34 ранени.

През юли 1931 година, след убийството на Евтим Полски във Вранско, Спанчевски води кочанската чета, но край село Горна Лисина, Босилеградско, е убит в сражение със сръбската жандармерия.

След гибелта на Георги Спанчевски вестник „Свобода или смърт“ пише:

Георги Спанчевски беше най-чист и най-завършен образ на революционер - хъш и истински борец... деец, за когото нямаше нищо невъзможно, защото той беше решен да мре. Той служеше на един идеал и друго като че ли не го интересуваше... Той беше ясно ориентиран за политическото положение и революционните условия, при които се работи. И тях той преценяваше с опитност, с трезвеност и спокойствие.

Физическият убиец на Георги Спанчевски, работещият за сръбските власти кмет на село Плоча Стоян Филипов(ич), е наказан от Асен Северинкин.

Бележки

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 24 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Georgi_Spanchevski?uselang=bg
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes