Quantcast
peoplepill id: georg-morville
GM
1 views today
1 views this week
Georg Morville

Georg Morville

Danish civil servant
Georg Morville
The basics

Quick Facts

Intro Danish civil servant
Was Civil servant
From Denmark
Type Politics
Gender male
Birth 14 May 1817
Death 16 March 1904 (aged 86 years)
Star sign Taurus
The details (from wikipedia)

Biography

Niels Georg Christian Morville (14. maj 1817 i København – 16. marts 1904 i Viborg) var en dansk jurist og medstifter af Hedeselskabet.

Karriere

Morville kom som ung til Viborg, på grund af hans far, Niels Christian Morville, blev amtsforvalter i Viborg med blandt andet ansvaret for de tyske kolonier på Alheden.

Georg Morville fik i 1835 sin studentereksamen fra Viborg Katedralskole og årene efter flyttede han fra byen for af tage sin uddannelse som jurist. Da han i 1841 bestod den afsluttende juraeksamen, flyttede han tilbage til Viborg for at blive fuldmægtig ved Landsoverretten for Nørrejyllands hovedsæde i byen. I 1852 blev Morville overretsprokurator samme sted. Selvom Morville på dette tidspunkt også var med til at opkøbe det første stykke hedejord, steg han også i graderne inden for juraen, og i 1876 blev han udnævnt til justitssekretær ved Landsoverretten. En stilling han bevarede til sin død i 1904, 86 år gammel.

Hedeselskabet

Georg Morville fik tidligt interesse for naturen, da hans far var jæger og ivrig vandrer, ofte tog ham med på ture i den midtjyske natur. Under de juridiske studier på universitetet fulgte Morville sideløbende forskellige forelæsninger i botanik og geologi.

Da Morville i starten af 1840'erne vendte tilbage til Viborg, fortsatte han med sine vandreture i naturen, og fik på den måde viden om det omgivende hedelandskab Han indgik derfor i diskussioner om beplantning og opdyrkning af heden. Sammen med syv andre viborgensere købte han i 1852-53 et 200 tønder land stort område kaldet "Margrethelund", der er beliggende nord for Viborg. I 1853 fik Georg Morville ansvaret for at rydde og tilplante det på daværende tidspunkt et stærkt medtaget egekrat. Han overtog senere ejerskabet for hele området, og det er i dag stadigvæk i familiens ejerskab.

I 1854 flyttede Enrico Mylius Dalgas til Sct. Mogens Gade i Viborg, og boede derfor tæt på familien Morville i Morvilles Gård. Dalgas var vejingeniør og kom til byen som chef for etableringen af landevejen imellem Viborg og Randers. Georg Morville og Dalgas udviklede et venskab og dette blev bevaret efter at Dalgas rejste fra byen. Deres fælles interesse for hedekultivering endte med at de i 1866 stiftede Hedeselskabet. Enrico Mylius Dalgas blev direktør, og Morville fik plads i bestyrelsen på grund af hans viden om botanik og jura. Georg Morville var medlem af Hedeselskabets bestyrelse til sin død i 1904.

Morville blev Ridder af Dannebrog 21. juli 1875 og Dannebrogsmand 5. juli 1895.

Bibliografi

  • Om Træplantning i Hederne, 1866.

Privat

Han er søn af Niels Christian Morville (1785-1856) og Pouline Sophie Rasmussen (1796-1857). Georg Morville blev gift 31. august 1858 i Vor Frue Kirke i København med Anna Louise Vilhelmine Schmiegelow (1830-1905).

Fra Morville nedstammer tre generationer af forstmænd: Poul Georg Christian Morville (1861-1921), skovrider ved Hedeselskabet, Kjeld Morville (1895-1966), skovrider på Tisvilde-Frederiksværk distrikt, og Paul Morville (født 1921), skovrider på Gråsten distrikt.

Georg Morville er begravet på Viborg Kirkegård.

En statue af Morville er udført af Ludvig Brandstrup 1910 og står foran Viborg Museum på Hjultorvet i Viborg. En mindesten er rejst ved Mallehøje Østergård. Der findes også fotografier.

Referencer

Eksterne henvisninger

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 24 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://www.viborghistorie.dk/borger/?&cclfield1=&cclterm1=&cclfield2=&cclterm2=&cclfield3=&cclterm3=&cclfield4=&cclterm4=&cclfield5=&cclterm5=&cclfield6=&cclterm6=&cclfield7=&cclterm7=&display_mode=detail&number=1&offset=61&old_offset=61
http://www.denstoredanske.dk/Dansk_Biografisk_Leksikon/Samfund,_jura_og_politik/Jura/Jurist/Georg_Morville
https://gravsted.dk/person.php?navn=georgmorville
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes