Quantcast
Gašper Jurij Melhior Levičnik: Slovene jurist (1772 - 1824) | Biography, Facts, Information, Career, Wiki, Life
peoplepill id: gasper-jurij-melhior-levicnik
GJML
1 views today
1 views this week
Gašper Jurij Melhior Levičnik
Slovene jurist

Gašper Jurij Melhior Levičnik

Gašper Jurij Melhior Levičnik
The basics

Quick Facts

Intro Slovene jurist
A.K.A. Caspar Georg Melchior Levitschnigg, Gašper Levičnik
Was Jurist Lawyer Professor Educator
From Austria
Field Academia Law
Gender male
Birth 6 January 1772, Železniki, Slovenia
Death 20 January 1824, Vienna, Austria (aged 52 years)
Star sign Capricorn
The details (from wikipedia)

Biography

Gašper Jurij Melhior Levičnik vitez Glomberg (krajše Gašper Levičnik), slovenski pravnik, * 6. januar 1772, Železniki, † 20. januar 1824, Dunaj, Avstrija.

Življenje in delo

S petnajstimi leti je prišel v gimnazijo v Ljubljano. Ker ga očim ni hotel pri šolanju več podpirati, se je pridružil potujočim trgovcem in je odšel na Dunaj. Na Dunaju se je vpisal na šolo pri sv. Ani. Preživljal se je največ s poučevanjem. Leta 1798 je bil na Dunaju promoviran za doktorja prava.

V letih 1799 in 1800 je bil na univerzi na Dunaju suplent cerkvenega prava. Leta 1800 je vstopil v odvetniško pisarno rojaka Remica in ga po njegovi smrti leta 1801 nasledil. Leta 1807 je kupil graščinsko posestvo Oberstinkenbrunn. Leta 1817 je na dražbi kupil gospostvo Stollberg. Leta 1814 si je pridobil imenje vas Stetten in gospostvo Königsstetten na Spodnjem Avstrijskem. Od cesarja si je prislužil pohvalo za zgledno ravnanje s podložniki. Poročen je bil s Katarino Lessacher. Imela sta 6 otrok.

Leta 1818 je dobil plemiški naziv vitez Glomberg. Malo pred smrtjo je postal častni meščan Dunajskega Novega mesta (Wiener Neustadt).

Viri

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 25 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Gašper Jurij Melhior Levičnik

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes