Quantcast
peoplepill id: galinka-ehrenfest
GE
1 views today
1 views this week
Galinka Ehrenfest

Galinka Ehrenfest

Dutch feminist
Galinka Ehrenfest
The basics

Quick Facts

Intro Dutch feminist
Was Writer Illustrator
From Netherlands
Type Arts Creativity Literature
Gender female
Birth 23 July 1910
Death 12 August 1979, Gronsveld, Netherlands (aged 69 years)
Star sign Leo
Family
Mother: Tatyana Afanasyeva
Father: Paul Ehrenfest
Siblings: Tatyana Pavlovna Ehrenfest
The details (from wikipedia)

Biography

Anna Galinka Ehrenfest (Kanuka (Estland), 23 juli 1910 – Gronsveld, 12 augustus 1979) was een Nederlands schrijfster en illustrator van kinderboeken en ontwerper van kinderspellen. Zij werd in 1922 genaturaliseerd tot Nederlander.

Biografie

Galinka Ehrenfest was de tweede dochter van de Oostenrijks/Nederlandse fysicus Paul Ehrenfest en de in Rusland geboren wiskundige Tatjana Afanasjeva. Zij had een vijf jaar oudere zus, Tatjana Pavlovna Ehrenfest (Wenen, 1905), en kreeg later nog twee jongere broers: Paul jr. (Leiden, 1915) en Wassili/Wasssik (Leiden, 1918).

Omdat haar vader in 1912 aan de Universiteit Leiden benoemd werd als hoogleraar wis- en natuurkunde en opvolger van de wereldberoemde Hendrik Lorentz verhuisde het gezin in dat jaar naar Leiden. Eerst kwamen zij te wonen in de Groenhovenstraat, maar kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verhuisden zij naar een door haar moeder zelf ontworpen huis in de Witte Rozenstraat vlak bij de hortus botanicus Leiden. Dat huis is er nog steeds en staat bekend als het Ehrenfesthuis, een rijksmonument.

Ehrenfests kinder- en jeugdjaren speelden zich voornamelijk af in Leiden. Zij tekende veel en kreeg ook les in schilderen van de in Noordwijk wonende beeldend kunstenaar Oswald Wenckebach. Omdat zij het liefst met kinderen wilde werken volgde zij in den Haag een tweejarige opleiding tot kleuterleidster.

In 1915 kwam op initiatief van de kinderarts Herman Gorter een kinderkliniek tot stand, als afzonderlijke afdeling van het Academisch Ziekenhuis Leiden. In 1917 werd Gorter de eerste lector en in 1923 de eerste hoogleraar kindergeneeskunde in Leiden. Via contacten tussen de collega's Ehrenfest en Gorter krijgt Galinka Ehrenfest de gelegenheid in de kinderkliniek te werken met een prelinguaal doof kind. Zij bereikt met dat kind resultaten in het leren lezen die professor Gorter zodanig verbazen dat hij haar twee jaar later een betaalde functie aanbiedt in zijn kliniek. Eerst gaat zij nog met haar vader mee naar een Duitse kinderkliniek in Jena waar haar verstandelijk ernstig gehandicapte broertje Wassili dan is opgenomen. Hij werd geboren met het syndroom van Down. Galinka Ehrenfest maakt zich in een paar weken in die kliniek geliefd bij de patiëntjes en de medewerkers. Terug in Leiden gaat zij aan het werk in de nieuwe kinderkliniek en doet er ervaringen op die bepalend zullen worden voor haar loopbaan als gedreven ontwerper van geïllustreerde kinderboeken en kinderspelen. Zij wordt zich bij het werken met kinderen in die Leidse kliniek voor het eerst bewust hoe weinig ervaring kinderen kunnen hebben met leerzame en leuke geïllustreerde kinderboeken en -spelen, in het bijzonder de kinderen uit de armere gedeelten van de stad en de omliggende dorpen en boerderijen. Zulke boeken en spelen te gaan maken voor een groot publiek van kinderen en tegen lage prijzen werd een roeping voor haar.

In 1935 schreef zij zich in als leerling van de Nieuwe Kunstschool te Amsterdam, een school waarvan de oprichters en docenten de uitgangspunten van de Bauhaus stroming wilden volgen. Die principes waren Galinka Ehrenfest op het lijf geschreven. Op die school leerde zij haar latere echtgenoot kennen, de Joodse Jacob of Jaap Kloot (ook als Kloots geschreven).

Kloot en Ehrenfest zetten samen de handelsonderneming Corunda op, onder welke naam zij er in tijdens de Tweede Wereldoorlog in slaagden tal van prenten, boeken en spellen te produceren. Tussen 1941 en 1944 verschenen er zeventien kinderboeken en kinderspellen onder het pseudoniem El Pintor. Via de boekhandel werden daarvan duizenden exemplaren verkocht. Ook maakten zij die boeken en spelen in het Duits waarvan er zesduizend in Duitsland werden verkocht. De handel van Corunda liep zo goed dat zij van de verdiensten behalve zichzelf ook (andere) ondergedoken joodse gezinnen financieel konden bijstaan.

In 1943 werden Jaap Kloot en Galinka Ehrenfest opgepakt. Kloot werd in 1943 in vernietigingskamp Sobibór vermoord. Ehrenfest, die hoogzwanger was, werd een week lang verhoord. Ze vertelde een schijnverhaal, waarop ze werd vrijgelaten. Ze overleefde de oorlog. Tot in 1946 ging zij door met het maken van prentenboekjes van El Pintor, eerst met hulp van de schrijver Godfried Bomans, daarna met de hulp van de schrijver Jef Last. Er zijn zeventien El Pintor-boekjes verschenen. Op 23 mei 1949 hertrouwde ze met Hendrik van Bommel.

Galinka Ehrenfest stierf in 1979 in het Limburgse dorp Gronsveld.

Tentoonstelling 2019

In de zomer van 2019 werd in het kindermuseum van het Amsterdams verzetsmuseum een tentoonstelling gehouden "voor kinderen van 4 tot 10" van de kinderboeken en spelletjes die zij, tijdens de onderduik met hulp haar man Jaap Kloots (1916-1943), geschreven en geïllustreerd heeft. Bij die gelegenheid verscheen ook een geïllustreerde biografie over haar en Jaap Kloots producties onder de titel Galinka Ehrenfest & El Pintor.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 18 Feb 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
https://www.joodsvirtueelmuseum.nl/kunstenaar/el-pintor/
https://www.parool.nl/kunst-media/het-huis-van-el-pintor-prikkelt-opnieuw-de-fantasie-van-kinderen~b3f5919e
https://rkd.nl/nl/explore/artists/126707
https://www.genealogieonline.nl/genealogie-van-bommel-van-essen/I180.php
https://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/bezoekersinfo/activiteiten/2019/boekpresentatie-galinka-ehrenfest-en-el-pintor
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes