Quantcast
peoplepill id: franz-zweifler
FZ
1 views today
1 views this week
Franz Zweifler
The basics

Quick Facts

Was Agronomist
From Serbia Croatia Slovenia Austria-Hungary Austria
Field Science
Gender male
Birth 17 November 1859, Radkersburg Umgebung, Südoststeiermark District, Styria, Austria
Death 19 March 1939, Bad Radkersburg, Südoststeiermark District, Styria, Austria (aged 79 years)
Star sign Scorpio
The details (from wikipedia)

Biography

Franz Zweifler (cvájfler), avstrijski agronom, šolnik ter vinogradniški in vinarski strokovnjak, * 17. november 1859, Slovenska Gorica (nem. Goritz bei Radkersburg), † 19. marec 1939, Radgona (nem. Bad Radkersburg).

Življenje in delo

Ljudsko in meščanansko šolo je obiskoval v Radgoni, vinarsko in sadjarsko šolo v Mariboru (do 1879). Po opravljeni praksi na posestvu nadvojvode Friderika v Letovicah na Moravskem (1879–1882) je bil sprejet na višjo šolo za sadjarstvo in vinogradništvo v Geisenheimu, 1884 pa se je kot izredni slušatelj vpisal na visoko kmetijsko in gozdarsko šolo na Dunaju. Po diplomi je bil strokovni učitelj na šoli v Geisenheimu, od 1899-1919 pa ravnatelj Vinarske in sadjarske šole v Mariboru, kjer je dogradil novo šolsko poslopje, vinsko klet in sadno predelovalnico, uredil sodobne sadovnjake in vinograde in s tem povzdignil sloves šole. Leta 1924 se je preselil v Radgono in bil do 1936 svetovalec podjetja Clothar Bouvier v Gornji Radgoni.

V učbeniku Lehrbuch des Weinbaues und der Weinbehandlung für Weinbauer und Kellerwirthe, sowie für Weinbauschulen (Berlin, 1924) je med drugim opisal svoje izkušnje pri pridelovanju vina v slovenskem delu Štajerske. Po njej je enolog A. Žmavc priredil in v slovenščini izdal knjigo Vinarstvo. () V nemških in slovenskih časopisih je objavljal strokovne članke.

Viri

  1. Enciklopedija Slovenije. (2001). Knjiga 15. Ljubljana: Mladinska knjiga

Zunanje povezave

  • Adamič France. "Zweifler Franc". Slovenski biografski leksikon. Slovenska biografija. Ljubljana: ZRC SAZU, 2013.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Franz Zweifler

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes