Quantcast
peoplepill id: fake-krist
FK
1 views today
1 views this week
Fake Krist

Fake Krist Dutch criminal (1904-1944)

Dutch criminal (1904-1944)
The basics
Quick Facts
Intro Dutch criminal (1904-1944)
Was Criminal
From Belgium Netherlands
Type Crime
Gender male
Birth 1 January 1904
Death 25 October 1944 (aged 40 years)
The details
Biography

Fake Krist (Beilen, 1 januari 1904 - Haarlem, 25 oktober 1944) was een Nederlands politieagent.

Hij werkte sinds 1932 bij de Haarlemse politie en was lid van de NSB. Hierdoor was hij verbonden aan het Rechtsfront. Hij had veel succes met het opsporen van Joden, onderduikers en verzetslieden. In februari 1943 is Krist betrokken geweest bij de represaillemaatregelen in Haarlem na de aanslag op Alois Bamberger. In 1944 arresteerde hij in één nacht, met hulp van zijn trouwste medewerkers, 26 mensen. Op 22 juli 1944 arresteerde hij op de Pieter Kiesstraat ds.Bastiaan Jan Ader, waardoor hij (onwetend) een plan om Westerbork te bevrijden, verijdelde.

Liquidatie

Op de Westergracht ligt de dode Fake Krist die door een aanslag van het verzet om het leven werd gebracht

Op 25 oktober 1944 werd Fake Krist, een fanatiek medewerker van de Duitse Sicherheitsdienst, door het Haarlems verzet doodgeschoten. Aanvankelijk werd de aanslag toegeschreven aan de verzetsgroep van Hannie Schaft, maar later bleek een politieknokploeg met leden uit Halfweg Fake Krist geliquideerd te hebben. Daartoe was een dag tevoren een geweer gereed gelegd in een piano in een gymlokaal van een school. Toen het verzet de school in wilde werd het gestoord door een conciërge die moest worden vastgebonden. Daarna werd met enkele geweerschoten de zeer achterdochtige en fietsende Krist geliquideerd. Even verderop wachtten geheel toevallig Hannie Schaft en Truus Oversteegen (Raad van Verzet) die hetzelfde van plan waren.

Het boek De aanslag van Harry Mulisch is gebaseerd op de aanslag.

Represailles

1rightarrow blue.svg Zie represailles Westergracht (Haarlem) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Duitse bezetter reageerde op de dood van Fake Krist met represailles aan de Westergracht waarbij tien mensen gefusilleerd werden en vier huizen in de as werden gelegd.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
http://virtueletochten.noord-hollandsarchief.nl/?pp_id=115&pc_id=20
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes