Quantcast
peoplepill id: erling-sandmo
ES
1 views today
1 views this week
Erling Sandmo

Erling Sandmo

The basics
Quick Facts
From Norway
Gender male
Birth 6 November 1963
Age: 56 years
The details
Biography

Erling Sverdrup Sandmo (født 6. november 1963) er en norsk historiker, radioprogramleder og musikkritiker. Han er nå professor ved Universitetet i Oslo, Institutt for arkeologi, konservering og historie. Sandmo har særlig skrevet om kriminalhistorie, mentalitetshistorie i tidlig nytid, rettshistorie, historiografi og klassisk musikkhistorie.

Sandmo ble cand philol. ved Universitetet i Oslo i 1991. Han disputerte til doktorgraden i 1998 på avhandlingen Slagsbrødre. En studie av vold i to norske regioner i tiden fram mot eneveldet som er en mentalitetshistorisk studie om fenomenet vold i Norge i første del av 1600-tallet. Sandmo har også markert seg som rettshistoriker og har utgitt bind to av Norges Høyesteretts historie, som dekker perioden 1905-65.

Historiesyn

Sandmos tidlige arbeider søkte å introdusere den franske filosofen og idéhistorikeren Michel Foucaults metoder og begreper i norsk historie. Han skrev forordet til et av Foucaults oversatte verker i Bokklubbens Kulturbibliotek. Han er derfor en av de norske historikere som klarest har tatt til orde for synspunkter fra postmodernistisk historieteori. Hans doktorgradsarbeid fokuserte på hvordan bøndenes og statsmaktens forståelse av vold endret seg i løpet av 1600-tallet. Satt på spissen «oppstod» vold først da statsmakten definerte visse handlinger som sådan. Dette er et eksempel på det postmodernistiske synet at bruk av språk omdefinerer virkeligheten. Retorikken og vederheftigheten i en av Sandmos tidlige artikler er blitt gransket i Johan L. Tønnessons analyse Vitenskapens stemmer.

Sandmo har sammen med andre forfattere utgitt norgeshistorieverk for universitetsstudenter. I 2014 utgav han et bok om historieforståelse og historiografi, Tid for historie. En bok om historiske spørsmål, om hvordan historikere gir mening til historiske kilder.

Musikkritiker

I 1993 gav han ut boka Klassisk musikk: en veiviser til de store komponistene og de gode innspillingene. Han er fast musikkanmelder i Morgenbladet. I en årrekke ledet han radioprogrammet På Sporet – nytt på CD i NRK P2 sammen med Ragnhild Veire, avdøde Nina Krohn, og tidligere Kjell Hillveg.

Familie

Han er sønn av Agnar Sandmo, professor i samfunnsøkonomi.

Referanser

Eksterne lenker

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)
Det finnes mer utfyllende artikkel/artikler på  .
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes