Quantcast
ED
Albania
70 views this week
Elmaz Dokle

Elmaz Dokle

Albanian ethnographer
The basics
Quick Facts
Intro Albanian ethnographer
Countries Albania
Occupations Ethnologist
Gender male
Birth August 19, 1939 (Kukës)
Death December 9, 2016
The details
Biography

Елмаз Докле (19 август 1939, Борје, Кукс, Албанија - 9 декември 2016) — албански публицист, еден од најголемите активисти и борци за правата на Македонците во Албанија.

Биографија

Докле е роден на 19 август 1939 година во горанското село Борје, Албанија, каде завршил основно училиште. Од 1968 година до 1998 година работел како раководител на катастарот во областа во Кукуш (Кукс). Живеел во Борје, Драч и Кукуш. Во 2010 година ја објавил книгата “Борје и Борјани” монографија која била многу добро прифатена од страна на јавноста. Потоа ја објавил монографија „Стариот Кукс”, а зад себе оставил многу други дела во ракопис за областа Гора и Македонците од оваа област. Покрај неговата публицисктичка дејност Елмаз Докле, бил еден од основачите на македонското друштво „Гора“,кое се грижи за заштита на националниот идентитет, култура и историја на Македонците во оваа област, која опфаќа девет села распослани во северниот дел на Албанија.

Починал на 9 декември 2016 година.

Наводи

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes