Quantcast
DC
Poland
15 views this week
Dorota Chotecka

Dorota Chotecka Polish actress

Polish actress
The basics
Quick Facts
Intro Polish actress
A.K.A. Dorota Chotecka-Pazura, Dorota Kapusta
Countries Poland
Occupations Actor Film actor
Gender female
Birth 15 March 1966 (Radom)
Star sign PiscesPisces
Family
Spouse: Radosław Pazura
Education National Film School in Łódź
The details
Biography

Dorota Chotecka-Pazura, także Dorota Chotecka, właśc. Dorota Kapusta (ur. 15 marca 1966 w Radomiu) – polska aktorka.

Życiorys

Absolwentka VI Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Kochanowskiego w Radomiu. W 1993 ukończyła studia na wydziale aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi. Na szklanym ekranie zadebiutowała w 1993 rolą w filmie Pożegnanie z Marią. Potem wystąpiła w takich produkcjach, jak Awantura o Basię, Wszyscy jesteśmy Chrystusami, Dzień świra czy Szczęśliwego Nowego Jorku.

Ogólnopolską popularność zyskała pod koniec lat 90., dzięki roli despotycznej i żywiołowej Danuty Norek w przebojowym serialu komediowym Miodowe lata oraz jego kontynuacji Całkiem nowe lata miodowe. Z kolei kreacja prostytutki Joli w sitcomie 13 posterunek przyniosła jej status seksbomby. Przez dziesięć lat wcielała się także w postać Krystyny Więcławskiej w serialu TVP1 Ranczo.

Na kanale Polsat Café aktorka prowadziła programy Baby room, Stylowe Spotkania Gali oraz Fabryka Urody. Od 4 do 11 marca 2016 brała udział w piątej edycji programu rozrywkowego Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami, emitowanego w telewizji Polsat. Odpadła w drugim odcinku, zajmując 10. miejsce. Jej partnerem tanecznym był Robert Kochanek.

Życie prywatne

Od 2003 jest żoną aktora Radosława Pazury. 21 stycznia 2007 urodziła się ich córka Klara Maria. Jest bratową aktora Cezarego Pazury. Wraz z mężem została ambasadorem zorganizowanych w Krakowie Światowych Dni Młodzieży 2016.

Filmografia

  • 1993: Pożegnanie z Marią jako żona Tomasza
  • 1994: Polska śmierć jako gość na imieninach
  • 1994: Dama kameliowa jako kobieta obserwująca grę w karty
  • 1995: Sukces jako gość na przyjęciu u Skarbków (odc. 6)
  • 1995: Pestka jako uczestniczka przyjęcia
  • 1995: Nic śmiesznego jako dentystka Stefa
  • 1995: Awantura o Basię jako aktorka
  • 1996: Wirus jako kelnerka w pubie
  • 1996: Tajemnica Sagali jako mieszkanka Biskupina (odc. 4 i 5)
  • 1996: Nocne graffiti jako kobieta na drodze
  • 1996: Awantura o Basię jako aktorka
  • 1997: Zaklęta jako Sabina
  • 1997: Szczęśliwego Nowego Jorku jako żona "Azbesta"
  • 1997: Prostytutki jako Tania
  • 1997: Pokój 107 jako prowadzaca biuro wynajmu mieszkań
  • 1997–1998: 13 posterunek jako Jola
  • 1998–2003: Miodowe lata jako Danuta Norek, żona Tadzia
  • 1999: Złotopolscy jako Beata Kryńska, dziennikarka magazynu "Być Damą" (odc. 171 i 179)
  • 1999: Policjanci jako Monika Brzozowska (odc. 8)
  • 2000: Anna Karenina jako Lisa
  • 2000: 13 posterunek 2 jako Jola
  • 2002: Dzień świra jako właścicielka psa w przedziale pociągu
  • 2003: Kasia i Tomek jako psycholog; tylko głos (Seria II/odc. 23)
  • 2004: Pensjonat pod Różą jako Joanna (odc. 34)
  • 2004: Glina jako Barbara Nawrocka, sąsiadka Zajdlerów (odc. 7 i 8)
  • 2004: Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście jako Anais (Seria II/odc. 10)
  • 2004: Całkiem nowe lata miodowe jako Danuta Norek
  • 2005: Na dobre i na złe jako Ewa, narzeczona Krzysztofa (odc. 230)
  • 2005: Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście jako psychoterapeutka Agata
  • 2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami jako nauczycielka Sylwusia
  • 2006: U fryzjera jako żona radnego Barana (odc. 2)
  • 2006: Statyści jako Ela, siostra Doroty
  • 2006: Statyści jako Ela, siostra Doroty
  • 2006–2009, 2011–2016: Ranczo jako Krystyna Więcławska
  • 2007: Ranczo Wilkowyje jako Krystyna Więcławska
  • 2007: Hela w opałach jako Barbara, siostra Michała (odc. 35)
  • 2007: Halo Hans! jako Cyganka Pimpusza
  • 2008: Rozmowy nocą jako Monika, właścicielka galerii
  • 2008: I kto tu rządzi? jako Aldona (odc. 42)
  • 2008: Dekalog 89+ jako matka
  • 2009–2011: Barwy szczęścia jako Celina Halicka, żona Łukasza
  • 2009: 39 i pół jako sekretarka na uniwersytecie (odc. 32)
  • 2010–2012: Na Wspólnej jako Sylwia Gajewska
  • 2011: Siła wyższa jako Grykowska (odc. 12)
  • 2012: Painting, Painting jako mecenas sztuki
  • 2012: Hotel 52 jako Sylwia, matka Mai (odc. 55)
  • 2014: Ojciec Mateusz jako Dorota Janicka, siostra biskupa (odc. 136)
  • 2015: Mąż czy nie mąż jako Aldona Szumska, matka Romy (odc. 13)
  • 2016: Druga szansa jako prokurator (odc. 4/Sezon 2)
  • 2017: Niania w wielkim mieście jako Katarzyna Mazurek, matka Dany i Adasia
  • 2018: 7 uczuć jako historyczka

Polski dubbing

  • 1993–1997: Beavis i Butt-head
    • dziewczyna (odc. 126)
    • koleżanka Davida (odc. 131)
    • uczestniczka terapii (odc. 132)
    • kobieta w talk-show (odc. 150)
    • rudowłosa dziewczyna (odc. 150)
  • 1994:  Bajka o pluszowych misiach, które uratowały święta – mama
  • 1994–1998: Spider-Man – doktor Sylvia Lopez
  • 2000: Babcię przejechały renifery – kuzynka Mel
  • 2004: Ekspres polarny – mama
  • 2014: Siostry wampirki – Elwira Tepes

Przypisy

Linki zewnętrzne

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Sources
References
http://www.imdb.com/name/nm0159266/
http://archive.krakow2016.com/ambasadorzy-sdm-1.html
http://isni-url.oclc.nl/isni/000000040901867X
http://viaf.org/viaf/302235619
http://www.worldcat.org/identities/viaf-302235619
http://www.e-teatr.pl/pl/osoby/1495.html
http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/1119176
http://www.filmweb.pl/person/Dorota.Chotecka
http://fototeka.fn.org.pl/strona/wyszukiwarka.html?key=Chotecka+Dorota&search_type=osoba
http://www.polsatcafe.pl/Gwiazdy_Polsat_Cafe,2944/Dorota_Chotecka,1520/
http://www.rodzice.pl/zycie-rodzinne/rodzina-jak-twoja/super-rodzice-pazura.html
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes