Quantcast
Das: | Biography, Facts, Information, Career, Wiki, Life
peoplepill id: das
D
1 views today
1 views this week
Das
The basics

Quick Facts

Gender male
The details (from wikipedia)

Biography

Das eller DAS, var en allmogemålare från Dalarna, verksam under mitten av 1800-talet.

Das är endast känd genom efterlämnade signaturer på sina arbeten. Man har på grund av förekomsten av hans verk och stilen på målningarna försökt att lokalisera honom till Rättviks socken. De flesta av han verk är utförda på 1840-talet. Hans målningar är figurrika och till formatet mycket stora utförda på papper eller väv. Han har utfört målningarna med en kraftfull gräll färgskala i tegel, blått, gult och mossgrönt. Han har tolkat om de bibliska motiven och försett dem med en lokal anknytning. Målningen av bibelns Vingården föreställer en kryddgård med dalkarlar i realistiska arbetsmoment och framställningen av Jesus rider in i Jerusalem visar Sions dotter i en gestalt av en vuxen kvinna. För disponent E. J. Ljungberg målade han på väv motiven Golgatavandringen och Betlehem som monterades upp i Bergalid, målningarna monterades senare ner och finns numera på Dala fornsal i Falun. Das är representerad vid Nordiska museet, Zornmuseet, Dala fornsal och några lokal hembygdsföreningar.

Tryckta källor

  • Svenskt konstnärslexikon del II sid 42, Allhems Förlag, Malmö.
  • Svenska konstnärer, Biografisk handbok, Väbo förlag, 1987, sid 109, ISBN 91-87504-00-6
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 03 Sep 2019. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Das

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes