Quantcast
peoplepill id: daniel-blanchoud
DB
12 views today
12 views this week
Daniel Blanchoud

Daniel Blanchoud (1860-1945)

(1860-1945)
Daniel Blanchoud
The basics

Quick Facts

Intro (1860-1945)
Was Correspondent Journalist War correspondent
From Switzerland
Type Journalism Military
Gender male
Birth 14 September 1860, Lausanne, Switzerland
Death 1945 (aged 84 years)
Star sign VirgoVirgo
Daniel Blanchoud
The details

Biography

Даниел Бланшу (на френски: Daniel Blanchoud) е швейцарски и български учител и общественик, сред първите учители по гимнастика (и изобщо физкултура) в България.

Биография

Даниел Бланшу е роден в Лозана, Швейцария през 1860 година. Учи в родния си град, а по-късно учи гимнастика във Федералното гимнастическо дружество и в Международната академия по гимнастика и танци в Париж. Работи като учител в Швейцария и е начело на различни гимнастически дружества.

В 1894 година е поканен от българското правителство за учител по гимнастика(физическо възпитание). В България Бланшу основава редица юнашки дружества - първото основано в 1895 година е „Осоговски юнак“ (или „Осоговия“) в Кюстендил, където от 1894 година е учител. В 1898 година инициатор за създаването на Съюза на българските гимнастическите дружества „Юнак“. От 1904 година започва да преподава в София, където е главатар на софийското юнашко дружество. В 1901 година издава заедно с Петър Големинов „Пълно ръководство по гимнастика – училищна, дружествена, военна и разни спортове“.

Сред най-значимите дейности на Даниел Бланшу, съвместно с неговите сънародници Луи Айер, Алоис Бюнтер и Жак Фардел, е учредяването на курсове за подготовка на главатари (ръководители) и учители по гимнастика през 1900 г., с което се поставя началото на българската школа за подготовка на спортни специалисти.

След Младотурската революция в 1908 година Бланшу започва работа в Солунската българска мъжка гимназия като учител по физическо възпитание и създава юнашко дружество на българите в Солун. Под негово ръководство се създават дружества и в Битоля, Скопие, Прилеп, Кичево, Велес, Ресен, Струга, Лерин, Охрид и други. Тези дружества се обединяват в Гимнастически съюз на отоманските българи. В Солун урежда 2 курса за главатари и учители по гимнастика. В 1912 година по покана на пражките соколи Бланшу урежда екскурзия до Прага със солунски и скопски юнаци. За Прага заминава неговият ученик Йосиф Буреш, главатар на гимнастическото дружество „Вардарски юнак“ Скопие.

След Междусъюзническа война в 1913 година Бланшу е принуден да се прибере в България и отново работи като учител в София. По време на участието на България в Първата световна война е кореспондент на швейцарски вестници, като в дописките си защитава българската кауза.

След учредяването на Българския олимпийски комитет Даниел Бланшу става член на комитета през няколко мандата, представлявайки в него съюза „Юнак“. Той води първия национален отбор, взел участие в световното първенство по гимнастика в Будапеща през 1934 г.

За своята изключителна богата и народополезна дейност Даниел Бланшу и другите останали швейцарски учители и техните наследници получават народни пенсии със специален „Закон за даване народни пенсии на швейцарските учители“, приет от Нарадното събрание през 1931 г. Даниел Бланшу умира в 1945 година.

Бележки

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 24 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
http://books.google.bg/books?id=byXMvWWoBFMC&pg=PA21&lpg=PA21&dq=Daniel+Blanchoud+1860&source=bl&ots=V0OL4gJq3f&sig=DbcC5qCPvfxY0Ajt4x9HhCc29fU&hl=bg&ei=aDTYTOfTNInKswbtyt3oCA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CBoQ6AEwAQ#v=onepage&q=Daniel%20Blanchoud%201860&f=false
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Daniel_Blanchoud?uselang=bg
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes