Quantcast
peoplepill id: daniel-blanchoud
DB
1 views today
1 views this week
Daniel Blanchoud

Daniel Blanchoud

(1860-1945)
Daniel Blanchoud
The basics

Quick Facts

Intro (1860-1945)
Was Correspondent Journalist War correspondent
From Switzerland
Type Journalism Military
Gender male
Birth 14 September 1860, Lausanne, Switzerland
Death 1945 (aged 84 years)
Star sign Virgo
Peoplepill ID daniel-blanchoud
Daniel Blanchoud
The details (from wikipedia)

Biography

Даниел Бланшу (на френски: Daniel Blanchoud) е швейцарски и български учител и общественик, сред първите учители по гимнастика (и изобщо физкултура) в България.

Биография

Даниел Бланшу е роден в Лозана, Швейцария през 1860 година. Учи в родния си град, а по-късно учи гимнастика във Федералното гимнастическо дружество и в Международната академия по гимнастика и танци в Париж. Работи като учител в Швейцария и е начело на различни гимнастически дружества.

В 1894 година е поканен от българското правителство за учител по гимнастика(физическо възпитание). В България Бланшу основава редица юнашки дружества - първото основано в 1895 година е „Осоговски юнак“ (или „Осоговия“) в Кюстендил, където от 1894 година е учител. В 1898 година инициатор за създаването на Съюза на българските гимнастическите дружества „Юнак“. От 1904 година започва да преподава в София, където е главатар на софийското юнашко дружество. В 1901 година издава заедно с Петър Големинов „Пълно ръководство по гимнастика – училищна, дружествена, военна и разни спортове“.

Сред най-значимите дейности на Даниел Бланшу, съвместно с неговите сънародници Луи Айер, Алоис Бюнтер и Жак Фардел, е учредяването на курсове за подготовка на главатари (ръководители) и учители по гимнастика през 1900 г., с което се поставя началото на българската школа за подготовка на спортни специалисти.

След Младотурската революция в 1908 година Бланшу започва работа в Солунската българска мъжка гимназия като учител по физическо възпитание и създава юнашко дружество на българите в Солун. Под негово ръководство се създават дружества и в Битоля, Скопие, Прилеп, Кичево, Велес, Ресен, Струга, Лерин, Охрид и други. Тези дружества се обединяват в Гимнастически съюз на отоманските българи. В Солун урежда 2 курса за главатари и учители по гимнастика. В 1912 година по покана на пражките соколи Бланшу урежда екскурзия до Прага със солунски и скопски юнаци. За Прага заминава неговият ученик Йосиф Буреш, главатар на гимнастическото дружество „Вардарски юнак“ Скопие.

След Междусъюзническа война в 1913 година Бланшу е принуден да се прибере в България и отново работи като учител в София. По време на участието на България в Първата световна война е кореспондент на швейцарски вестници, като в дописките си защитава българската кауза.

След учредяването на Българския олимпийски комитет Даниел Бланшу става член на комитета през няколко мандата, представлявайки в него съюза „Юнак“. Той води първия национален отбор, взел участие в световното първенство по гимнастика в Будапеща през 1934 г.

За своята изключителна богата и народополезна дейност Даниел Бланшу и другите останали швейцарски учители и техните наследници получават народни пенсии със специален „Закон за даване народни пенсии на швейцарските учители“, приет от Нарадното събрание през 1931 г. Даниел Бланшу умира в 1945 година.

Бележки

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 24 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://books.google.bg/books?id=byXMvWWoBFMC&pg=PA21&lpg=PA21&dq=Daniel+Blanchoud+1860&source=bl&ots=V0OL4gJq3f&sig=DbcC5qCPvfxY0Ajt4x9HhCc29fU&hl=bg&ei=aDTYTOfTNInKswbtyt3oCA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CBoQ6AEwAQ#v=onepage&q=Daniel%20Blanchoud%201860&f=false
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Daniel_Blanchoud?uselang=bg
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes