Quantcast
peoplepill id: dagmar-andreasen
DA
2 views today
2 views this week
Dagmar Andreasen

Dagmar Andreasen

Danish autobiographer
Dagmar Andreasen
The basics

Quick Facts

Intro Danish autobiographer
Was Autobiographer Actor Activist Trade unionist
From Denmark
Type Activism Film, TV, Stage & Radio Literature
Gender female
Birth 28 December 1910
Death 10 May 1991 (aged 80 years)
Star sign Capricorn
Politics Communist Party of Denmark
The details

Biography

Dagmar Jensine Sofie Andreasen (28. december 1910 i Preetz, Tyskland – 10. maj 1991) var en dansk arbejderkvinde, skuespiller og forfatter. Andreasen meldte sig ind i Danmarks Kommunistiske Parti i 1933 og var stærkt engageret i fagforeningsarbejde. Under den tyske besættelse af Danmark var hun aktiv i modstandskampen. I sine senere år gjorde hun sig gældende på den politiske venstrefløj som kvindepolitisk agitator og forfatter.

Livsforløb

Andreasen var datter af den danske smed Wilhelm Davidsen (1874-1929) og den tyske mor Dora Klint. Hendes mor døde, da hun var spæd og faderen giftede sig igen. I 1917 flyttede familien til København.

Som 14-årig kom Andreasen ud at tjene i Charlottenlund. Da hun var 18 år, begyndte hun på en lampefabrik og blev organiseret i Kvindeligt Arbejderforbund. I 1930 var hun i to år stuepige i Sønderjylland. I 1932 flyttede Andreasen tilbage til hovedstaden, hvor hun arbejdede på forskellige pensionater. Gennem en kæreste fik hun kontakt til Danmarks Kommunistiske Partis teatergruppe "Revolutionært Teater" og virkede som skuespiller ved siden af sit daglige arbejde som bl.a. rengøringsassistent. 1935 giftede Andreasen sig med sømand og skibsværftsarbejder Villy Karlo Andreasen.

Efter 2. verdenskrig optrådte Andreasen på den politiske venstrefløj som kvindepolitisk agitator og blev her noget af en kultskikkelse. Samtaler med journalisten Kika Mølgaard om erindringer om Andreasens tid som fabriksarbejder mundede ud i flere bogudgivelser. Med sine bøger og sine bramfri taler vandt Andreasen et stort ry. Hun var en eftertragtet foredragsholder og Brecht-fortolker.

Dagmar Andreasen blev pensioneret fra det almindelige arbejdsmarked, da hun fyldte 64 år, men fortsatte med at arbejde som forfatter og i arbejderbevægelsen. Også efter systemskiftet i Østeuropa 1989 bekendte hun sig til kommunismen: "Idéen er der sgu ikke noget i vejen med", har hun erklæret i et interview året før sin død. Hun tilføjede dog at "administrationen" var slået fejl.

En kulturbus på Vesterbro blev opkaldt efter hende. Tildelt Gelsted-Kirk-Scherfig-Prisen i 1988 for sin indsats for fred og socialisme.

Bøger

  • Fabriksliv, 1973, Dagmar Andreasen og Kika Mølgaard.
  • Teaterarbejder, 1980, Dagmar Andreasen og Kika Mølgaard.
  • Midt i verden, 1988, Dagmar Andreasen og Torben Bjerg Clausen.

Eksterne henvisninger

Artiklen om skuespilleren Dagmar Andreasen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.
Autoritetsdata
Autoritetsdata
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 24 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
Reference sources
References
https://www.dfi.dk/viden-om-film/filmdatabasen/person/1456
https://www.danskefilm.dk/skuespiller.php?id=3674
http://danskfilmogtv.dk/content.php?page=persons&sort=lastname&value=12385
http://www.scope.dk/person.php?id=52009
http://www.svenskfilmdatabas.se/sv/item/?type=person&itemid=95005
https://www.worldcat.org/identities/containsVIAFID/79323864
https://viaf.org/viaf/79323864
http://id.loc.gov/authorities/names/n81022797
http://isni.org/0000000385211941
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes