Quantcast
peoplepill id: clairy-polak
CP
1 views today
1 views this week
Clairy Polak

Clairy Polak

Dutch presenter / journalist
Clairy Polak
The basics

Quick Facts

Intro Dutch presenter / journalist
A.K.A. C. Polak
Is Television presenter Journalist Radio personality
From Netherlands
Type Film, TV, Stage & Radio Journalism
Gender female
Birth 30 May 1956, Amsterdam, Amsterdam, North Holland, Netherlands
Age 65 years
Family
Father: Alexander Pola
The details (from wikipedia)

Biography

Clairy Polak (Amsterdam, 30 mei 1956) is een Nederlandse journaliste en radio- en televisiepresentatrice.

Biografie

Polak is geboren en getogen in Amsterdam. Ze is enig kind van de cabaretiers Katja Berndsen en Alexander Pola, de artiestennaam van Bram Polak. Haar vader was Joods, maar Polak zelf is niet joods opgevoed.

Carrière

Polak begon na het gymnasium haar mediacarrière bij de Uitkrant. In 1988 ging ze werken als bureauredacteur bij de Nederlandse omroep VARA. Twee jaar later werd ze daar politiek verslaggever voor de radio. Later werd ze onder meer presentator van het radioprogramma De Editie. In 1995 maakte ze de overstap naar het Radio 1 Journaal, waar ze op 1 september aan de slag ging. In 1998 werd ze uitgeroepen tot beste radiomaker van dat jaar. In 2002 keerde Polak terug bij de VARA, waar ze op 1 juni 2002 de presentator werd van de radioprogramma's De Ochtenden en Ophef en Vertier.

Toen Ophef en Vertier werd gestopt, werd Polak door VARA-voorzitter Vera Keur gevraagd het actualiteitenprogramma NOVA, te presenteren. Van 27 januari 2003 tot 2 september 2010 was ze presentatrice bij NOVA. NOVA was meteen haar debuut op de televisie als presentatrice. In 2010 ontving ze de Sonja Barend Award vanwege haar interview met Hans van Goor in NOVA in 2009. In 2009 kwam er behoefte aan een nieuw actualiteitenprogramma getiteld Nieuwsuur in de plaats van NOVA. Clairy Polak zou alsnog interviewer voor dit programma worden. Dit zou ze blijven tot oktober 2010. Sinds de zomer van 2006 is zij daarnaast Buitenhof gaan presenteren, in afwisseling met Peter van Ingen en Pieter Jan Hagens. Op 10 juni 2012 is ze gestopt met haar aandeel in het programma Buitenhof om zich nog meer te richten op de radio waar ze Maartje van Weegen opvolgde als presentator van het Radio 4-programma De Klassieken. Ze was toen al presentator van het radioprogramma Met het Oog op Morgen. Zij deed dit tot 1 januari 2014. In 2011, 2012, 2013 en 2014 presenteerde ze het HUMAN programma Het Filosofisch Kwintet waarin ze samen met filosoof Ad Verbrugge en wisselende gasten de kwaliteit van de rechtsstaat onderzoekt. Daarnaast presenteerde ze het programma De Waan van de Dag en het VPRO TV Lab-programma "Take 10", dat in totaal tweemaal is gemaakt.

Polak vertelde in verschillende interviews dat radio haar voorkeur heeft, bij de radio gaat het volgens Polak meer over de inhoud en het medium is sneller. Op de radio werd Clairy Polak vaak als haaibaai gezien door haar felle manier van interviewen. Op televisie ging het in het begin vooral over bijzaken als haar kapsel en make-up. Rond 2008/2009 werd zij als het gezicht van linkse journalistiek gezien, wat deel uitmaakte van het algehele verwijt dat de actualiteitenprogramma's te politiek-links georiënteerd zijn en was er sprake van dat ze om deze reden bij een nieuw te vormen actualiteitenprogramma niet langer werkzaam mocht zijn. Polak beet in een interview in de Elsevier van zich af "Het idee heerst dat kritisch zijn hetzelfde is als links zijn. Ik weet wel dat ik een kritische journaliste ben en dat wil ik ook zijn. Maar ik wil niet worden weggezet als een linkse journaliste. Enfin, de discussie is nu in mijn voordeel beslist".

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes