Quantcast
peoplepill id: carla-klein-1
CK
1 views today
1 views this week
Carla Klein

Carla Klein

Dutch sculptor
Carla Klein
The basics

Quick Facts

Intro Dutch sculptor
Is Artist Sculptor
From Netherlands
Type Arts
Gender female
Birth 25 July 1943, Baarn, Utrecht, Netherlands
Age 78 years
Star sign Leo
The details (from wikipedia)

Biography

Carla Jacoba Henriëtte Klein (Baarn, 25 juli 1943) is een Nederlands beeldhouwer en medailleur uit Amsterdam.

Ze werd in Baarn geboren als dochter van een artistiek fotograaf. Van 1963 - 1966 bezocht ze de Gooise Academie te Laren (Noord-Holland). In 1967 verhuisde ze naar Amsterdam. Daar kreeg ze tussen 1967 en 1972 haar opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten. Ze kreeg er les van Paul Grégoire, Willem Vaarzon Morel, Nynke Schepers en Theresia van der Pant. Tijdens haar studie raakte ze gespecialiseerd in het maken van bronzen beelden. Door haar leermeester en medailleur Piet Esser raakte zij bovendien geïnspireerd in het maken van penningen. Zij werd na haar studie lid van de Vereniging voor Penningkunst en de Fédération Internationale de La Médaille (FIDEM) en van de Belgische Promotie van de Medaille (PVDM).

In de brochures Studio Nicklé. Een Dubbelportret van Atelier Nicklé en Atelier Nicklé 10 jaar staat een overzicht van de werken van Carla Klein tussen 1986 en 1990. In zeer beperkt verschenen druk verscheen in 1993 ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag Carla Klein Beeldhouwster / medailleur, geschreven door haar man, de kunstenaar en dichter Arnold (Arnaldo) Nieuwendam.

Beeldhouwer

Haar beginwerk bestond uit poppen in een sprookjesachtige wereld verbeeldden waarmee ze ook exposeerde.. Naast beelden die in het teken van de dans staan, heeft zij een voorkeur voor dierplastieken. Haar beelden zijn uitgevoerd in hout, brons en steen.

Haar beelden werden uitgereikt aan Olympisch kampioene Ellen van Langen en aan de ereburgers van het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid. Vele kunstwerken zijn opgenomen in binnen- en buitenlandse collecties. Haar atelier Nicklé staat aan de Mesdagstraat in Amsterdam.

Medailleur

Naast beeldhouwwerk ontwerpt zij vaak penningen met het onderwerp mens en dier. Specialisatie daarbij is het portret op de penning. In 1997 ontwierp zij ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Numismatische Kring Utrecht een bronzen penning. In 2005 was zij de ontwerpster van de erepenning van Enschede. In 2010 maakte zij de Jubileumpenning van Maria Callas als Violetta in La Traviata, ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de Maria Callas International Club. Voor de historische vereniging Lekkerkerk door de eeuwen heen maakte ze in datzelfde jaar de Maartjepenning, een hommage aan Maartje van Limborgh die een legaat naliet aan de vereniging. In 2010 won zij met de penning Trojka in Lissabon een prijs op de International Biennal of Contemporary Medals. Op het winnende ontwerp staan op de voorzijde drie paarden boven elkaar geplaatst en aan de keerzijde drie paarden in diverse standen. Dat ze ook vaak vogels op penningen afbeeldde bleek bijvoorbeeld op de veertien eenzijdig gegoten exemplaren zoals op Liesbeth met Ooievaar (1980) en Huwelijkspenning met futen(1992).

Collecties

Naast de aankoop door particulieren en de gemeenten Enschede en Amsterdam werd haar werk opgenomen in de collecties van

 • Geldmuseum - Utrecht
 • British Museum
 • Teylers Museum - Haarlem
 • Groninger Museum
 • Allard Pierson Museum - Amsterdam,
 • Kattenkabinet - Amsterdam

Exposities (selectie)

 • 1987 Colorado Springs, U.S.A.
 • 1990 Helsinki, Finland. F.I.D.E.M
 • 1996 Neuchátel, Zwitserland
 • 2007 Colorado Springs, U.S.A.
 • 2016 Gent

Literatuur

 • Studio Nicklé. Een Dubbelportret van Atelier Nicklé, brochure (1987)
 • Atelier Nicklé 10 jaar, brochure (1990)
 • Arnold Nieuwendam - Catalogus Carla Klein, beeldhouwster en medailleur (catalogus) {1993)
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 14 Aug 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
https://web.archive.org/web/20160912015539/http://debeeldenaar.nl/wp-content/uploads/archief/De-Beeldenaar/De-Beeldenaar_1985_04.pdf
http://www.artolive.nl/kunst/1383-carla-klein
http://www.callasintclub.com/callas%20medalned.htm
https://web.archive.org/web/20170323053809/http://www.penningkunst.nl/penningen/trojka
http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document;docid=544498
http://www.wikiportret.nl/
//rkd.nl/nl/explore/artists/44668
http://www.bronzen-beelden-carlaklein.nl/
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes