peoplepill id: carl-samuel-nottbeck
CSN
1 views today
1 views this week
Carl Samuel Nottbeck
Industrialist

Carl Samuel Nottbeck

Carl Samuel Nottbeck
The basics

Quick Facts

Intro Industrialist
Was Merchant
From Russia
Field Business
Gender male
Birth 1779
Death 1847 (aged 68 years)
Residence Saint Petersburg, Tsardom of Russia; Tallinn, Estonia; Tampere, Finland; Sweden-Finland
Family
Children: Wilhelm von Nottbeck
Awards
Honorary citizen of Tallin  
The details (from wikipedia)

Biography

Carl Samuel Nottbeck (13. syyskuuta 1779 Tallinna – 1. elokuuta 1847 Pietari) oli baltiansaksalainen liikemies. Hän oli Suomen tuottoisimman tehtaan, Finlayson & Co, omistajajohtaja.

Perhe

Carl Samuel Nottbeck oli viidennen polven tallinnalainen. 1800-luvun alussa hän muutti Pietariin. Hän solmi avioliiton Charlotta Dorotea von zur Mühlenin kanssa, joka oli myös baltiansaksalainen, tallinnalaisen raatimiehen tytär. He asuivat Pietarin Vasilinsaaressa, ja he saivat yksitoista lasta. Heidän kotinsa oli uskonnollinen, ja siellä järjestettiin gossnerilaisten hartaushetkiä. Nottbeckien kotikielenä Pietarissa oli saksa, mutta kodin ulkopuolella puhuttiin ranskaa ja venäjää. Nottbeck johti Pietarissa perustamaansa kauppahuonetta, jolla oli oikeus harjoittaa ulkomaankauppaa.

Finlayson

Vuonna 1836 hän osti Finlaysonin puuvillatehtaan yhdessä Georg Adolf Rauchin kanssa. Lisäksi heillä oli äänetön yhtiökumppani englantilainen William Wheeler. Finlaysonin ostoa oli järjestelemässä baltiansaksalainen Ferdinand Uhde, josta tuli Finlaysonin isännöitsijä. Heitä kaikkia, kuten yrityksensä myynyttä James Finlaysonia, yhdistivät uskonnolliset verkostot. Nottbeck vastasi yhtiön tuotteiden myynnistä ja markkinoista Venäjällä ja toimi koko yhtiön johtajana. Carl Samuel Nottbeckin aikana alkoi yhtiön voimakas kehittäminen. Tuotantotiloja rakennettiin ja tuotantoa kasvatettiin Tampereella. Carl Samuel Nottbeck ei tiettävästi koskaan käynyt Tampereella. Sen sijaan hän lähetti toiseksi vanhimman poikansa Wilhelm jo vuonna 1836 Tampereelle Ferdinand Uhden mukana perehtyäkseen tehtaan toimintaan ja johtamiseen. Vanhin poika Carl työskenteli Finlaysonin Pietarin konttorissa. Muut lapset eivät työskennelleet yhtiössä.

Lähteet

  1. Carl Samuel Nottbeck 16.3.2018. geni.com. Viitattu 1.2.2020.
  2. Mäkelä, Ulla Kaarina: Historian pro gradu –tutkielma: POJASTA POLVI PARANEE? Nottbeckien kolme sukupolvea Finlayson & Co:ssa 1836 - 1907 2018. Tampereen yliopisto. Viitattu 1.2.2020.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 17 Apr 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Carl Samuel Nottbeck

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes