Quantcast
peoplepill id: brit-dyrnes
BD
1 views today
1 views this week
Brit Dyrnes
The basics

Quick Facts

Is Handicrafter Artist
From Norway
Field Arts
Gender female
Birth 16 April 1955
Age 67 years
Star sign Aries
Education
Trondheim Academy of Fine Art
Stuttgart State Academy of Art and Design
The details (from wikipedia)

Biography

Brit Dyrnes (født 16. april 1955) er en norsk kunsthåndverker og kunstner. Hun var en av de første norske kunsthåndverkerne som begynte å arbeide konseptuelt. Hun utforsker leire, keramikk og tegl som skulpturelle materialer, og det offentlige rom som arena for sin kunst.

Dyrnes er utdannet ved Kunstskolen i Trondheim, faggruppe keramiske disipliner og Staatliche Akademie der Bildenden Künste Stuttgart (1974–1979).

«Det er lang konsekvens i Brit Dyrnes' kunstneriske program. Allerede under Midt-Nordiske Kunstdager i Trondheim i 1987 vakte hun stor oppsikt med sin mosaikklignende flateskulptur "Bakkekontakt" i keramisk bearbeidet tegl».

Hun har utført mer enn 35 offentlige utsmykninger og stedsspesifikke kunstverk i ulike materialer. Ofte er den endelige form, uttrykk og plassering blitt til i samarbeid mellom henne, landskapsarkitekt, arkitekt og håndverker.

I tillegg til sitt kunstnervirke har hun hatt flere verv og vært en gründer i mange sammenhenger:

Hun har sittet i styret for flere virksomheter, som Trøndelag Senter for Samtidskunst, Ålesund kunstfagskole og Atelier Ilsvika i Trondheim. Atelier Ilsvika, som Dyrnes var med på å etablere i 1997, er et kreativt arbeidsfellesskap for mer enn 50 aktører innen ulike deler av kunst- og kulturlivet. Hun var videre initiativtaker til kunstbiennalen Trondheim Open og satt i arbeidsgruppen der fra 2009 til 2017. Hun var også med på å starte North Cultitude 6263, og er fortsatt (per 2019) med i dette arbeidet. North Cultitude 6263 har som mål å øke kultursamarbeidet på 62. og 63. breddegrad gjennom ulike kunst- og kulturprosjekter.

Dyrnes har også i mange år vært fagpolitisk aktiv, og i 2019 ble hun tildelt Norske Kunsthåndverkeres ærespris, blant annet på grunn av dette engasjementet og for sin innsats for kunsthåndverkets kår og kunsthåndverkernes samfunnsmessige betydning.

Fra 2007 mottok hun Statens garantiinntekt for kunstnere. Hun har også mottatt Trondheim kommunes kulturlegat (2015).

I 2019 flyttet hun fra Trondheim til Surnadal og etablerte Kvenna Kunstsenter i lokaler etter den nedlagte banken der.

Utsmykninger

Dyrnes har utført mer enn 35 større utsmykninger, mest offentlige, men også private (eksempel: prosjektet «Blåfjell» Quality Hotel Røros).

I tillegg til utsmykninger ved og i skoler og andre offentlige bygninger, har hun vært med på å utsmykke tunneler, Lærdalstunnelen i Norge og verdens lengste toløpstunnel, Zhongnanshantunnelen i Kina. I begge disse tilfellene ble hun engasjert av SINTEF, som hadde ansvaret for prosjektenes trafikkpsykologi. I 1997 inviterte SINTEF til en internasjonal idékonkurranse for utforming av den 24 km lange Lærdalstunnelen slik at den skulle bli mest mulig trafikksikker, både med tanke på eventuelle tunnelfobier og faren for å sovne under kjøring i en så lang tunnel. Dyrnes vant med sitt utkast til tre store berghaller i tretti meters høyde – store, illusoriske «pustepauser» i blå og oransje valører. Prosjektet ble videreutviklet i samarbeid med forskerne og lysdesigner og arkitekt Erik Selmer, som deretter utførte prosjektet på bakgrunn av Dyrnes' idé og skisser – og deres felles utvikling av disse. Prosjektet i Kina laget Dyrnes i samarbeid med forskerne og fotograf Arild Juul. Begge tunnelprosjektene representerer en utvidet måte å tenke brukskunst på. Utsmykningen skulle oppleves i 80 km/t, anspore uten å distrahere – og gi bilførere og passasjerer en trygghetsfølelse.


Utstillinger

Dyrnes har gjennom årene deltatt på mange juryerte utstillinger i inn- og utland. Nedenfor vises eksempler på noen separatutstillinger:

Separatutstillinger (utvalg)

 • 1992 Kanner, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
 • 1999 Tegl i rom, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.
 • 2000 Keramikk i fokus, Trøndelag Senter for Samtidskunst
 • 2003 LO i Trondheim – en annen verden? Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Med Fabiola B. Charry.
 • 2009 Take away, RAM Galleri, Oslo. Med Arild Juul (fotograf). Utstillingen ble senere vist både på Hå gamle prestegard (2011) og i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum (2012).
 • 2019 mind moves with matter, body blends into space (gruppeutstilling) Kunsthall Trondheim. Dyrnes deltok med prosjektet «Tilstand».
 • 2020 KRAFT, Bergen

Offentlige innkjøp (utvalg)

 • 1982 Deutsche Keramik 82, Westerwaldpreis
 • 1986 Norsk Kulturråd
 • 2001 Innkjøpsfondet for Norsk samtidskunsthåndverk: «Still strong»
 • 2001 Innkjøpsfondet for Norsk samtidskunsthåndverk: «Røde vaser»
 • 2003 Trondheim kommune: «Folkets talerstol»
 • 2007 Nasjonalmuseet for arkitektur, kunst og design (Innkjøpsfondet for Norsk samtidskunsthåndverk): «Hverdagsliv – Every Day Life»
 • 2009 Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum (Innkjøpsfondet for Norsk samtidskunsthåndverk): «Take Away»
 • 2009 Trondheim kommune: «Take Away»

Verv og medlemskap (utvalg)

SitatOm du er kunstner eller hva du enn er, har du et ansvar for verden vi lever i, sier hun og peker spesielt mot de kreative yrkene. – Med vårt språk og evnen til å formidle, har vi en oppgave å bevisstgjøre, sette ord på tanker, tydeliggjøre et budskap, lufte tanker, være kritiske til strukturer og politiske handlinger.Sitat
 • 2009–2014 styremedlem, Fakultet for arkitektur og billedkunst, NTNU
 • 2015–2017 Regionleder, Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge
 • 2017–2019 Regionleder, Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge
 • 2017–2019 leder, valgkomiteen, Norske Kunsthåndverkere, (på nasjonalt plan)

Referanser og noter

Litteratur

Eksterne lenker


The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 17 Apr 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Brit Dyrnes

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes