Quantcast
Branimir Žganjer: Teacher, Writer, Philologist, Translator (born: 1919 - died: 1999) | Biography, Facts, Information, Career, Wiki, Life
peoplepill id: branimir-zganjer
B�
1 views today
1 views this week
Branimir Žganjer

Branimir Žganjer

Branimir Žganjer
The basics

Quick Facts

Was Teacher Writer Philologist Translator
From Slovenia Socialist Federal Republic of Yugoslavia Serbia Croatia
Field Academia Literature Social science
Gender male
Birth 22 December 1919, Zagreb, Croatia
Death 2 January 1999, Zagreb, Croatia (aged 79 years)
Star sign Capricorn
Education
University of Ljubljana
The details (from wikipedia)

Biography

Branimir Žganjer, slovenski filolog, pisatelj, in prevajalec, * 22. december 1919, Zagreb, † 2. januar 1999, Zagreb.

Življenjepis

Žganjer je leta 1943 na Univerzi v Zagrebu diplomiral iz klasične filologofije in leta 1957 še na Filozofski fakulteti v Ljubljani iz primerjalnega indoevropskega jezikoslovja. Od leta 1943 do 1978 je v Zagrebu kot gimnazijski profesor poučeval latinščino in grščino ter s tega področja napisal več strokovnih razprav in sestavil nekaj beril. Žganjer je vsa leta po drugi svetovni vojni med Hrvati poglabljal in širil vednost o slovenski književnosti in kulturi.

Literarno delo

Žganjer je pisal tako v slovenskem kot hrvaškem jeziku črtice, novele, humoreske, potopise in romane. Njegovo pisanje odlikujejo razgiban slog, priostrene misli in živahne zgodbe. V Sloveniji je svoja dela objavljal v periodičnm tisku (Večer, Borec, Nova mladika, Dialogi). V kratkem romanu Pogovoriva se jutri (Večer, 1970) je opisal življenje Slovencev v Zagrebu. V samozaložbi je izdal mladinsko znanstveno fantastično povest Natančno tri dni zamude (Zagreb 1967).

Uveljavil se je tudi kot prevajalec iz slovenščine v hrvaščino. Prevajal je dela Pavla Golie, Nika Grafenauerja, Antona Tomaža Linharta, Toneta Seliškarja, Dominika Smoleta, Rudija Šelige in Otona Župančiča ter sodeloval pri antologiji Izbor iz slovenske lirike (Zagreb, 1953, predelana in razširjena izdaja Prepjevi iz slovenske poezije, Zagreb, 1966).

Glej tudi

  • seznam slovenskih pisateljev
  • Slovenska znanstvena fantastika

Viri

  • Enciklopedija Slovenije; knjiga 15, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2001

Zunanje povezave

  • Lah Andrijan. "Žganjer Branimir". Slovenski biografski leksikon. Slovenska biografija. Ljubljana: ZRC SAZU, 2013.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Aug 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Branimir Žganjer

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes