Quantcast
BB
0 views today
0 views this week
Bernard Boekelman

Bernard Boekelman

The basics
Quick Facts
Gender male
Birth 9 June 1838
Death 2 August 1930
Star sign GeminiGemini
The details
Biography

Bernardus (Bernard) Boekelman (Utrecht, 9 juni 1838 – New York City, 2 augustus 1930) was een Nederlands componist.

Hij was een zoon van muzikant Antonius Joannes Boekelman (1810-1890) en Wilhelmina Petronella Meulman. Hij kreeg zijn muzikale opleiding aan de conservatoria in Leipzig (docent: Ignaz Moscheles) en Berlijn (docenten: Franz Kullak en Hans von Bülow). In Berlijn gaf Boekelman ook zelf lessen. Hij maakte een tournee door Brazilië en emigreerde vervolgens naar Mexico en vestigde zich in 1866 in New York City (naturalisatie 1871). Hij werd er pianist bij de Philharmonic Society. Hij richtte er ook een kamermuziekensemble op en gaf enkele jaren les aan Miss Porter’s Lady’s School in Farmington (Connecticut). Rond die tijd vroeg hij patent aan op een notatiemethode om de muzikale lijnen in bijvoorbeeld fuga’s van Johan Sebastian Bach zichtbaar te maken door verschillende kleurstellingen.

Alhoewel hij steeds bezig was een deel van zijn tijd te spenderen aan componeren (hij maakte zelf eens een ontwerp voor een componeerkamer) kwam het er niet echt van. Van zijn hand verscheen een vijftiental werken. Hij schreef tevens mee aan The Century Library of Music van Ignacy Jan Paderewski.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
arrow-left arrow-right arrow-up arrow-down instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube stumbleupon comments comments pandora gplay iheart tunein pandora gplay iheart tunein itunes