Quantcast
peoplepill id: berend-ijzerman
BI
2 views today
2 views this week
Berend IJzerman

Berend IJzerman

Berend IJzerman
The basics

Quick Facts

From Netherlands
Gender male
The details (from wikipedia)

Biography

Berend Jan IJzerman (Kampen,14 januari 1911 - Zwolle, 31 maart 1945) was een Nederlandse verzetsheld.

Op 11 januari 1911 werd Berend Jan IJzerman geboren als oudste zoon van Willem IJzerman en Femmigje Smit. Hij werd vernoemd naar zijn grootvader. Hij groeide op in Kampen. Zijn dienstplicht vervulde hij in Harderwijk. Hij was afdelingschef bij de emaillefabriek in Kampen en gaf les als dansleraar. In 1937 trouwde hij met Gerritdina Hanekamp.

Verzet

In september 1944 werd de fabriek gesloten en zouden de werknemers voor de Duitsers aan het werk worden gezet. Zo moesten onder andere loopgraven en verdedigingswerken worden aangelegd. IJzerman weigerde dit aanvankelijk, maar besloot om het uiteindelijk toch te doen. Na zijn werk tekende hij dit in kaarten, die hij via een tussenpersoon doorgaf aan Johannes Muller.

Arrestatie en executie

Op 26 februari 1945 werd Berend Jan IJzerman gearresteerd nadat hij verraden was. Johannes Muller werd ook gearresteerd. Na gevangenname werden de mannen ondervraagd door de SD.

Als represaille voor een sabotageactie werden Wilhelmus van Dijk, Hermanus Bosch, Willem Sebel, Johannes Muller en IJzerman op 31 maart 1945 uit het Zwolse Huis van Bewaring gehaald, afgevoerd naar de Meppelerstraatweg en aldaar door een vuurpeleton gefusilleerd. Enkele kinderen waren ooggetuige van dit afschuwelijke gebeuren. De lijken moesten een halve dag blijven liggen als afschrikwekkend voorbeeld voor de Zwolse bevolking.

Herinnering

Aan de Meppelerstraatweg is in de buurt van de plek waar de executie plaatsvond een monument opgericht, waarop een gedenksteen ligt met de namen van de vijf slachtoffers. IJzerman is na de Tweede Wereldoorlog onderscheiden met het verzetsherdenkinkgskruis.

Zie ook

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 27 Apr 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Reference sources
References
http://www.wikiportret.nl/
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes