Quantcast
peoplepill id: bengt-jelvefors
BJ
1 views today
1 views this week
Bengt Jelvefors
Swedish pianist

Bengt Jelvefors

Bengt Jelvefors
The basics

Quick Facts

Intro Swedish pianist
Is Musician Pianist
From Sweden
Field Music
Gender male
Birth 21 October 1939
Age 82 years
Star sign Libra
Instruments:
Piano
The details (from wikipedia)

Biography

Bengt Jelvefors, född 21 oktober 1939 i Malmö, är en svensk pianist, munspelare, kompositör och textförfattare inom jazz- och vismusik.

Bengt Jelvefors var under flera år musikalisk ledare på Riksteatern. Men han är mest känd för sitt humoristiska visalbum Näsvisor från 1980. Flera bekanta svenska artister har använt Jelvefors kompositioner och gjort nyproduktioner. Bengt Jelvefors har också medverkat som pianist i flera underhållningsprogram i SVT på 1970-talet.

Biografi

Bengt Jelvefors (som i unga år var känd ur namnet Bengt ”Lillen” Jönsson) började redan som 14-åring uppträda på den skånska jazzscenen. 1953-54 var han husbandspianist på Studio 52 i Lund, en jazzclub som startades av Björn Fremer i AF-borgens källare, där både lokala artister och internationella stjärnor uppträdde. 1966-67 var Bengt Jelvefors kapellmästare på Arkadens dansrestaurang i Malmö.

Från 1967 till 1971 var Jelvefors musikalisk ledare på Riksteatern. I den rollen var han bland annat med och satte upp Hasse och Tages ”Å, vilken härlig fred!” (1967). Jelvefors skrev musiken till ” En midsommarnattsdröm” (1969), och skrev arrangemangen för Västerås Symfoniorkester som var med och framförde ”Jorden Runt på 80 dagar” (1970). Efter ”Sandlådan” (1971) lämnade Jelvefors Riksteatern och blev frilansmusiker.

Bengt Jelvefors var musikalisk ledare för uppsättningen av teaterrevyn ”Oh! Calcutta!" 1971 på Folkan i Stockholm. Bland skådespelarna fanns bland andra Ulf Brunnberg och Tor Isedal, och det stora publikintresset gjorde att speltiden förlängdes, revyn fick flyttas till Sergelteatern och spelades där till 1972.

Som låtskrivare är Bengt Jelvefors mest uppskattad för sitt album "Näsvisor", utgivet 1980. Albumet består av en samling humoristiska visor med anknytning till Höllviken och Falsterbonäset. Spåret ” Höllvikens frivilliga brandkår” är en av de visor som har spelats in på nytt av artister som Hasse Andersson, Östen Warnerbring och Mikael Neumann.

Bengt Jelvefors har även skrivit musik till Åke Arenhill, exempelvis till Arenhills album Lever du fortfarande (1978)

Under 1970-talet medverkade Bengt Jelvefors som pianist i flera svenska underhållningsprogram.

Bland annat var han husbandspianist i Sicken Vicka (1976), med programledaren Lasse Holmqvist.

19 juni 2019 tilldelades Bengt Jelvefors Johnny Bode-stipendiet för sin musikaliska gärning som skånsk viskompositör.

Referenser

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 18 Apr 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Sections Bengt Jelvefors

arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes